Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Šéfovia diplomacií žiadajú Rusko o prepustenie Estónca

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Rusko ministri zároveň vyzvali na spravodlivý súdny proces s ukrajinskou pilotkou Nadijou Savčenkovou, obžalovanou v prípade zabitia dvoch ruských novinárov na Ukrajine.

Kodaň 3. septembra (TASR) - Ministri zahraničných vecí severských a Pobaltia, ktorí sa dnes stretli v dánskej metropole Kodaň, vyzvali Rusko na okamžité prepustenie agenta estónskej tajnej služby Estona Kohvera. Informovala o tom agentúra Reuters.

Estónec, ktorého v Rusku v auguste odsúdili na 15 rokov väzenia za údajnú špionáž, bol podľa ich názoru zo svojej krajiny "unesený" a prípad je príkladom porušovania medzinárodného práva. Zároveň vyhrotil vzťahy medzi krajinami severnej Európy a Moskvou, už predtým poznačené ruskou anexiou Krymského polostrova a podporou proruských povstalcov na Ukrajine.

"Únos pána Kohvera a jeho následné nelegálne zadržanie v Rusku predstavuje jasné porušenie medzinárodného práva," uviedli dnes ministri zahraničných vecí Dánska, Estónska, Fínska, Islandu, Litvy, Lotyšska, Nórska a Švédska v spoločnom vyhlásení. Dodali, že prepustení by okamžite mali byť aj dvaja Ukrajinci, ktorých minulý mesiac ruské súdy odsúdili v súvislosti so spáchaním údajných teroristických útokov na Kryme.

Rusko ministri zároveň vyzvali na spravodlivý súdny proces s ukrajinskou pilotkou Nadijou Savčenkovou, obžalovanou v prípade zabitia dvoch ruských novinárov na Ukrajine.

V pobaltských krajinách, ktoré boli v minulosti súčasťou Sovietskeho zväzu, žije početná ruská menšina, čo vyvoláva určité obavy, že Moskva by sa tam pod zámienkou ochrany rusky hovoriacich občanov mohla angažovať podobným spôsobom ako to spravila na Kryme.

Vlády pobaltských krajín sú tiež veľmi znepokojené podľa nich propagandistickými ruskými televíznymi programami, ktoré pozerá aj množstvo rusky hovoriacich občanov na ich území.

"Boj proti agresívnym dezinformáciám a propagande za pomoci vybudovania dostatočného množstva slobodných a nezávislých médií musí ostať kľúčovou prioritou," dodali ministri.