Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Pobrežie Ekvádoru zasiahlo silné zemetrasenie, obete zatiaľ nehlásia

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Prístavy, priehrady a dôležité cesty na území tejto provincie sú po zemetrasení nepoškodené.

Quito 3. decembra (TASR) - Zemetrasenie s magnitúdou 6,0 zasiahlo v nedeľu tú istú pobrežnú oblasť na západe Ekvádoru, kde vlani pri silnejších otrasoch zahynuli stovky ľudí. Chvenie aj tentoraz pocítili mnohí Ekvádorčania, podľa vyhlásenia prezidenta Lenína Morena však zatiaľ neprichádzajú nijaké správy o obetiach alebo väčších škodách, informovala agentúra AP.

Americká geologická služba USGS, ktorá sleduje seizmickú aktivitu na celom svete, zaznamenala otrasy v Ekvádore o 06.19 h miestneho času (12.19 h SEČ). Miesto ich vzniku sa nachádzalo v približne 25-kilometrovej hĺbke, 19 kilometrov severovýchodne od pobrežného mesta Bahía de Caráquez.

Nedeľňajšie zemetrasenie bolo podľa AP cítiť v 12 z 24 provincií Ekvádoru. Tamojšie úrady vyzývali na zachovanie pokoja a ubezpečovali, že nehrozia vlny cunami. Vyjadrili tiež presvedčenie, že Ekvádorčania sú lepšie pripravení na prírodné katastrofy po tom, ako vlani v apríli zasiahli oblasť pri pobreží Tichého oceánu ničivé otrasy s magnitúdou 7,8. O život vtedy prišlo 663 ľudí a takmer 29.000 obyvateľov zostalo bez domova.

Podľa vyjadrenia guvernéra pobrežnej provincie Manabí dispečeri pohotovostných zložiek prijali tentoraz len 38 hovorov, pričom volajúci väčšinou požadovali informácie o epicentre a nenahlasovali nijaké škody. Dodal, že prístavy, priehrady a dôležité cesty na území tejto provincie sú po zemetrasení nepoškodené.