Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Izraelské pobrežie znečistili látky ropného pôvodu

Kusy dechtu z ropnej škvrny uviazli aj na kameňoch na izraelskom pobreží neďaleko mesta Haifa, 20. februára 2021. Foto: TASR/AP

Do odstraňovania znečistenia sa zapojili vojaci aj dobrovoľníci. Izraelské médiá informovali, že niekoľko dobrovoľníkov museli hospitalizovať, lebo sa nadýchali toxických výparov.

Jeruzalem 21. februára (TASR) - Stovky dobrovoľníkov a príslušníkov armády sa v sobotu v Izraeli zúčastnili na odstraňovaní látok ropného pôvodu, ktorými je znečistený úsek stredomorského pobrežia od mesta Haifa na severe krajiny až po Aškelon na juhu. Vyšetrovatelia súčasne pracujú na zisťovaní príčin znečistenia, ktoré ohrozuje pláže i prírodu.

Šéf izraelského úradu na ochranu prírody a parkov Šaul Goldštajn označil túto situáciu za "najzávažnejšiu environmentálnu katastrofu Izraela za posledných desať rokov".

Podľa denníka The Times of Israel do mora unikli desiatky ton dechtu. Napr. v prírodnej rezervácii Gador neďaleko mesta Hadera na severe Izraela decht ohrozuje alebo už zasiahol ryby, korytnačky a ďalšie morské živočíchy.
Dobrovoľníci sa zapojili do čistenia pobrežia, 20. februára 2021.
Foto: TASR/AP

Do záchrannej operácie sa zapojili vojaci izraelskej armády aj dobrovoľníci. Izraelské médiá informovali, že niekoľko dobrovoľníkov museli hospitalizovať, lebo sa nadýchali toxických výparov.

Izraelský úrad na ochranu prírody a parkov vyzval obyvateľov 16 miest a obcí v zamorenej oblasti, aby sa vyhýbali pohybu po plážach, ktoré sú najviac znečistené.

Príčinu a zdroj úniku látok ropného pôvodu je ešte potrebné zistiť. Agentúra AFP však pripomenula, že začiatkom tohto týždňa, keď v Izraeli zavládlo nepriaznivé počasie, more na breh vyplavilo znečisťujúce látky a vo štvrtok na pláž neďaleko Tel Avivu aj mŕtve mláďa veľryby. Úrady skúmajú, či tieto dva prípady spolu súvisia.