Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

K útoku na letovisko sa prihlásila odnož Al-Káidy

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Štrnásť civilistov a dvaja vojaci zomreli pri útoku šestice ozbrojencov, ktorí spustili streľbu v troch hoteloch v obľúbenom plážovom dovolenkovom rezorte Grand Bassam.

Abidžan/Paríž 13. marca (TASR) - K dnešnému útoku na letovisko v západoafrickom štáte Pobrežie Slonoviny sa prihlásila teroristická organizácia Al-Káida v islamskom Maghribe (AQIM), informovala americká organizácia SITE monitorujúca internetové stránky džihádistov.

SITE uviedla, že militanti zverejnili 13. marca 2016 na svojich stránkach odkaz, v ktorom píšu, že rezort prepadli traja "hrdinovia" z ich skupiny.

Štrnásť civilistov a dvaja vojaci zomreli pri útoku šestice ozbrojencov, ktorí spustili streľbu v troch hoteloch v obľúbenom plážovom dovolenkovom rezorte Grand Bassam v západoafrickom štáte Pobrežie Slonoviny.

Oznámil to dnes prezident Alassane Ouattara, ktorého slová cituje agentúra Reuters. Bezpečnostné sily zneškodnili všetkých šiestich militantov, dodal.

"Šiesti útočníci prišli dnes popoludní na pláž v Grand Bassame... Na nešťastie zabili 14 civilistov a dvoch príslušníkov špeciálnych vojenských zložiek," uviedol prezident Ouattara pri návšteve letoviska.

Hovorca polície pre agentúru DPA potvrdil, že medzi obeťami sú štyria turisti zo západných krajín. Podľa Reuters zomrel jeden Francúz.

Dnešný útok ostro odsúdil Francúzsky prezident Francois Hollande. Prisľúbil, že Pobrežiu Slonoviny Paríž poskytne logistickú a spravodajskú podporu pri pátraní po organizátoroch tohto činu.

Maskovaní ozbrojenci strieľali do turistov a ľudí na pláži v priestoroch hotelov La Paillote, Etoile du Sud a Koral Beach. Zábery a fotografie z miesta nešťastia zachytávajú ľudí utekať v panike preč od hotelov a to, ako po útoku ostalo na zemi ležať množstvo zranených alebo mŕtvych.

Domácimi i turistami vyhľadávaná dovolenková destinácia Grand Bassam, ktorá sa nachádza v rovnomennej obci, leží približne 40 kilometrov východne od obchodnej metropoly Abidžan.

Dnešný útok sa stal iba takmer dva mesiace od útoku islamistických bojovníkov na hotel a kaviareň v metropole susedného štátu Burkina Faso Ouagadougou.