Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Pobrežná stráž USA: Posádka ponorky Titan má vzduch na asi 40 hodín

Na nedatovanej fotografii, ktorú poskytla spoločnosť OceanGate Expeditions v júni 2021, je ponorka Titan spoločnosti. V pondelok 19. júna 2023 prebiehala hlboko v Atlantickom oceáne záchranná operácia pri hľadaní technologicky vyspelého ponorného plavidla s piatimi ľuďmi, ktorí mali zdokumentovať vrak Titanicu, ikonického zaoceánskeho parníka, ktorý sa potopil pred viac ako storočím. Foto: TASR/AP

Pobrežná stráž nasadila diaľkovo ovládané zariadenie, ktoré sa ponorí na mieste poslednej známej polohy ponorky.

St. John’s 20. júna (TASR) - Kapitán Jamie Frederick z Americkej pobrežnej stráže (USGC) v utorok povedal, že päť osôb na palube nezvestnej miniponorky Titan má zásoby vzduchu na ešte približne 40 hodín. Ponorka je od nedele nezvestná v severnej časti Atlantického oceánu. TASR správu prevzala z agentúry AFP a webovej stránky stanice BBC.

"Urobíme všetko, čo je v našich silách, na záchranu," povedal. Záchranná operácia je však podľa jeho slov veľmi zložitá a záchranné tímy pracujú nepretržite. Doterajšie pátranie však podľa USGC zatiaľ neprinieslo žiadne výsledky.

Pobrežná stráž nasadila diaľkovo ovládané zariadenie, ktoré sa ponorí na mieste poslednej známej polohy ponorky. Neskôr v utorok má prísť na pomoc kanadská pobrežná stráž a ďalšie plavidlá amerického vojenského námorníctva. Do pátrania sa zapoja aj súkromné plavidlá.

Výletná ponorka Titan sa stratila v nedeľu počas plavby k vraku parníka Titanic. Ten sa nachádza v hĺbke okolo štyroch kilometrov vo vzdialenosti približne 640 kilometrov od pobrežia kanadskej provincie Newfoundland.

Plavidlo Titan približne po hodine a 45 minútach plavby prestalo komunikovať s kanadskou výskumnou loďou Polar Prince, ktorá ju sprevádzala. Americká pobrežná stráž v utorok oznámila, že cestujúcim v Titane sa zásoby kyslíka minú najneskôr vo štvrtok o 13.00 h.