Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Počas nepokojov v ekvádorskej väznici prišli o život traja väzni

Ilustračná foto. Foto: TASR - Martin Baumann

Nepokoje vypukli vo väznici La Roca ešte v utorok. Väzenská stráž, polícia a vojaci následne aktivovali príslušný bezpečnostný protokol, ktorý im umožnil "získať nad situáciou kontrolu".

Quito 5. apríla (TASR) - Traja väzni prišli o život počas nepokojov, ktoré vypukli vo väznici v ekvádorskom prístavnom meste Guayaquil. Ide o súčasť pokračujúcej vlny násilností vo väzniciach tejto juhoamerickej krajiny. V noci na stredu o tom informovali miestni predstavitelia. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Nepokoje vypukli vo väznici La Roca ešte v utorok. Väzenská stráž, polícia a vojaci následne aktivovali príslušný bezpečnostný protokol, ktorý im umožnil "získať nad situáciou kontrolu". Väznica La Roca s najvyšším stupňom stráženia má kapacitu 150 osôb a v čase incidentu sa v nej nachádzalo 23 väzňov, pričom väčšina z nich je napojená na drogové kartely, ktoré v ekvádorských väzniciach a na uliciach súperia o moc.

Väzenie, kde k násilnostiam došlo, sa nachádza v Guayaquile, ktorý je významným centrom obchodovania s drogami. Len tri dni pred incidentom vo väzení vláda vyhlásila v okolí tohto mesta a tiež v provinciách Santa Elena a Los Ríos mimoriadny stav. Od 01.00 h do 05.00 h platí v týchto oblastiach zákaz vychádzania.

Na základe prijatých opatrení môžu bezpečnostné sily vykonávať bez varovania prehliadky ľudí a majetku. Ekvádorský prezident Guillermo Lasso zároveň oznámil, že vláda v reakcii na najnovšiu vlnu kriminality zmiernila zákony o zbraniach a povolila civilistom na sebaobranu vlastniť a nosiť pri sebe zbrane.

Vlani v novembri Lassova vláda premiestnila približne 2400 väzňov, čo vyvolalo vzburu členov gangov, ktorí začali strieľať a odpaľovať bomby v autách na čerpacích a policajných staniciach.

Agentúra AFP pripomína, že násilnosťami zmietaný Ekvádor zažil od februára 2021 niekoľko väzenských masakrov, pri ktorých zahynulo približne 400 väzňov.