Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Počas pochodu neonacistov v Berlíne dočasne zadržali 39 osôb

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Najčastejším dôvodom bolo použitie symbolov protiústavných organizácií.

Berlín 20. augusta (TASR) - Nemecká polícia zverejnila dnes v Berlíne detaily o priebehu sobotňajšieho napokon odporcami sčasti zmareného pochodu neonacistov ulicami štvrte Spandau hlavného mesta a piatich demonštrácii odporcov podujatia.

Na rozdelení oboch táborov sa úspešne podieľala asi tisícka policajtov, ktorí zasahovali pri ojedinelých potýčkach, avšak nemuseli riešiť väčšie incidenty.

Polícia celkove dočasne zadržala 39 ľudí, 35 z nich z tábora pravicových extrémistov, a to najčastejšie pre použitie symbolov protiústavných organizácií.

Informácie priniesla tlačová agentúra DPA.

Ľavicovým aktivistom sa v sobotu podarilo zmariť v Berlíne plány neonacistov, ktorí chceli ulicami štvrte Spandau pochodovať až do lokality, v ktorej stála kedysi väznica - miesto samovraždy niekdajšieho Hitlerovho zástupcu Rudolfa Hessa spred 30 rokov.

Pochod pravicových radikálov totiž protidemonštranti zablokovali a prinútili pravicových extrémistov k zmene trasy. Ich akcia sa napokon skončila pri železničnej stanici Spandau, kde sa jej účastníci v poludňajších hodinách i začali schádzať, a to mítingom.

Ohláseným a napokon povoleným pochodom si ultrapravičiari chceli pripomenúť samovraždu niekdajšieho Hitlerovho zástupcu Rudolfa Hessa v medzičasom zbúranom väzenskom zariadení Berlín-Spandau zo 17. augusta 1987, keď mal tamojší ostatný väzeň 93 rokov.

Asi 250 neonacistov cestou do nemeckej metropoly uviazlo v dôsledku podpaľačských útokov na zariadenia Nemeckých železníc v spolkovej krajine Brandenbursko, kde sa napokon v mestečku Falkensee rozhodli pre spontánnu demonštráciu. Počas dve hodiny trvajúcej akcie poškodili okná tamojšej kancelárie zelených. Podujatie zabezpečovalo aj tu asi 200 policajtov.