Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Zahraničie

Počas povolebných protestov v Kirgizsku sa zranilo najmenej 16 ľudí

Kirgizská vlajka, ilustračné foto Foto: TASR/AP

Na rozohnanie demonštrantov boli použité vodné delá a slzotvorný plyn, na mieste bolo počuť aj výstrely a zvuky zábleskových granátov.

Biškek 5. októbra (TASR) - Najmenej 16 ľudí utrpelo zranenia počas demonštrácií v hlavnom meste Kirgizska Biškek, kde došlo v pondelok k potýčkam medzi políciou a občanmi protestujúcimi proti výsledkom neďeľňajších parlamentných volieb. Informovala o tom agentúra AFP.

Zranení sú hospitalizovaní vo viacerých nemocniciach v Biškeku, informovalo kirgizské ministerstvo zdravotníctva. Je medzi nimi aj šéf opozičnej strany Ata-Meken Janarbek Akajev, uviedlo vedenie strany pre AFP.

Práve toto opozičné hnutie, ktoré spolu s ďalšou stranou Bir Bol mali doposiaľ zastúpenie v parlamente, v nedeľňajších voľbách neprekročili hranicu zvoliteľnosti. Protesty podľa AFP vyvolala práve táto skutočnosť, ako aj podozrenia z kupovania voličov, aby hlasovali pre proprezidentské strany, ktoré vo voľbách zvíťazili.

Protestné zhromaždenie na námestí v centre mesta sa začalo pokojne a vystúpilo na ňom viacero hudobníkov. Polícia však zasiahla, keď sa niekoľko demonštrantov pokúsilo vniknúť do budovy vlády. Na rozohnanie demonštrantov boli použité vodné delá a slzotvorný plyn, na mieste bolo počuť aj výstrely a zvuky zábleskových granátov, píše agentúra Reuters.

Protestujúci podľa Reuters po policajtoch hádzali kamene a ministerstvo zdravotníctva informovalo, že dvaja príslušníci utrpeli otras mozgu a museli byť prevezení do nemocnice.

Svedkovia sa pre AFP vyjadrili, že majitelia obchodov v okolí dejiska protestov začali ukrývať tovar v snahe predísť podobnému rabovaniu, k akému v Kirgizsku došlo počas veľkých protivládnych demonštrácií v rokoch 2005 a 2010.

Bývalá sovietska republika Kirgizsko bola dlho považovaná za ostrov demokracie uprostred autoritárskych štátov strednej Ázie. Aj tam sa však začala situácia zhoršovať a veľkým problémom sa stala napríklad korupcia.

V nedeľňajších parlamentných voľbách v Kirgizsku uspeli dve strany podporujúce proruského prezidenta Sooronbaja Žeenbekova. Proprezidentské strany Birimdik a Mekenim vo voľbách získali zhodne po približne 24 percent hlasov a zrejme tak spoločne vytvoria novú vládu. Prvú zo strán vedie prezidentov mladší brat Asylbek a druhá je blízka vplyvnej oligarchickej rodine Matraimovcov.