Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Počas procesu s Manafortom by malo svedčiť 35 ľudí

Paul Manafort, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Svedčiť v procese s Manafortom by mal aj jeho bývalý zástupca a spoluobvinený Rick Gates, ktorý medzičasom priznal vinu a rozhodol sa spolupracovať s vyšetrovateľmi.

Washington 28. júla (TASR) - Až 35 svedkov plánuje predvolať špeciálny prokurátor Robert Mueller počas nadchádzajúceho procesu s Paulom Manafortom, bývalým šéfom volebnej kampane amerického prezidenta Donalda Trumpa. Informovala o tom v piatok agentúra AP.

Zoznam svedkov, ktorí počas procesu s Manafortom predstúpia pred súd, zverejnil úrad špeciálneho prokurátora v piatok. Medzi 35 predvolanými sú bývalí účtovníci či asistenti, ale aj Manafortovi priatelia.

Svedčiť v procese s Manafortom by mal aj jeho bývalý zástupca a spoluobvinený Rick Gates, ktorý medzičasom priznal vinu a rozhodol sa spolupracovať s vyšetrovateľmi.

Na zozname svedkov nechýba ani Tad Devine, ktorý stál na čele predvolebnej kampane demokratického kandidáta na prezidenta Bernieho Sandersa, no zároveň bol aj dlhoročným Manafortovým spolupracovníkom.

Manafort čelí desiatkam obvinení vrátane prania špinavých peňazí a bankového a daňového podvodu v súvislosti s prácou, ktorú vykonával pre bývalého prorusky orientovaného ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča predtým, než bol vo februári 2014 zosadený. Bývalý šéf Trumpovej volebnej kampane však všetky obvinenia odmieta.

Výber členov poroty pred procesom s Manafortom sa začne na budúci utorok v meste Alexandria v americkom štáte Virgínia.