Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Počas protestov v Libanone došlo k potýčkam pri veľvyslanectve USA

protestu na vyjadrenie solidarity s Palestínčanmi v Gaze Foto: TASR/AP

Libanonské bezpečnostné zložky použili na rozohnanie približne stovky demonštrantov v blízkosti amerického veľvyslanectva slzotvorný plyn a vodné delá.

Bejrút 18. októbra (TASR) - Počas stredajších protestov v Libanone proti útokom Izraela na pásmo Gazy došlo k potýčkam medzi demonštrantami a policajtmi. Protestujúci sa pokúsili prekonať aj ostnatý drôt chrániaci americké veľvyslanectvo. Saudská Arábia medzitým vyzvala svojich občanov, aby opustili Libanon. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a DPA.

Libanonské bezpečnostné zložky použili na rozohnanie približne stovky demonštrantov v blízkosti amerického veľvyslanectva slzotvorný plyn a vodné delá. Protesty sa konali v súvislosti s náletmi Izraela na Gazu a ničivým výbuchom nemocnice, pri ktorom zahynuli stovky ľudí a navzájom sa z neho obviňujú Izrael a palestínski militanti.

Demonštranti sa podľa svedka, ktorý informoval agentúru DPA, pokúsili dostať cez ostnatý drôt k veľvyslanectvu USA. "Chceme Američanom povedať, že podporujú zločiny Izraela v pásme Gazy," povedal.

Tisíce prívržencov Iránom podporovaného militantného hnutia Hizballáh predtým protestovali na južných predmestiach Bejrútu.

Veľvyslanectvo Saudskej Arábie v Bejrúte v stredu uviedlo, že "pozorne sleduje vývoj udalostí" na juhu Libanonu, kde pri prestrelkách medzi Hizballáhom a palestínskymi militantmi na jednej strane a Izraelom na druhej zahynulo najmenej 18 ľudí. O život prišli najmä ozbrojenci, ale aj novinár britskej agentúry Reuters a dvaja civilisti. Saudská Arábia svojich občanov vyzvala, aby Libanon okamžite opustili.