Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Zahraničie

Počas protivládnych protestov v Bielorusku zadržali viac ako 400 ľudí

Ľudia vykrikujú počas pokračujúcich opozičných protestov za odstúpenie bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka v Minsku, achívna snímka. Foto: TASR/AP

Desaťtisíce ľudí vychádzajú do ulíc bieloruských miest každú nedeľu už tri mesiace a protestujú proti spornému znovuzvoleniu Lukašenka za prezidenta.

Minsk 8. novembra (TASR) - Viac ako 400 demonštrantov zadržali na viacerých miestach v Bielorusku počas nedeľňajších protestov proti vláde úradujúceho prezidenta Alexandra Lukašenka. Informovala o tom agentúra AFP.

Ľudskoprávne centrum Viasna hlásilo 404 zadržaných, uviedla agentúra Interfax.

Medzi zadržanými sa údajne nachádza niekoľko bieloruských novinárov, olympijský desaťbojár Andrej Kravčenko a bývalá Miss Bieloruska Oľga Chižinková, informuje spravodajský portál TUT.by.

Na protestnom pochode v hlavnom meste Minsk sa v nedeľu zišlo niekoľko desiatok tisíc ľudí. Polícia mala v metropole rozmiestnených viacero dodávok a vodných diel. Novinár agentúry AFP v Minsku informoval, že v centre mesta bol zablokovaný prístup na mobilný internet. Niektoré stanice metra boli v nedeľu zatvorené tak ako v predchádzajúcich týždňoch.

Desaťtisíce ľudí vychádzajú do ulíc bieloruských miest každú nedeľu už tri mesiace a protestujú proti spornému znovuzvoleniu Lukašenka za prezidenta. Ten je pri moci už vyše dve desaťročia, pripomenula tlačová agentúra AFP.

Lukašenkovi (66) odporcovia požadujú, aby odovzdal moc Svetlane Cichanovskej, ktorá v prezidentských voľbách 9. augusta kandidovala proti Lukašenkovi.