Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Počas razie izraelskej armády v Predjordánsku zomrel tínedžer

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Chlapec bol postrelený do hrudníka a s vážnym zranením prevezený do nemocnice, kde však zomrel.

Ramalláh/Jeruzalem 24. novembra (TASR) - Počas potýčok medzi izraelskou armádou a radikálmi zo západného brehu Jordánu utrpel smrteľné zranenie 12-ročný palestínsky chlapec.

S odvolaním sa na palestínsky rezort zdravotníctva o tom v noci na piatok informovala agentúra DPA. Z nezávislých zdrojov sa túto správu nateraz nepodarilo potvrdiť. Izraelská armáda túto správu palestínskych médií preveruje.

Podľa palestínskych zdrojov k incidentu došlo vo štvrtok počas razie izraelskej armády v meste Bajtá ležiacom južne od mesta Nábulus. Chlapec bol postrelený do hrudníka a s vážnym zranením prevezený do nemocnice, kde však zomrel.

Palestínska tlačová agentúra WAFA vo svojej správe uviedla, že chlapec bol postrelený z neznámych dôvodov.

Bezpečnostná situácia na Západnom brehu okupovanom Izraelom sa značne zhoršila po 7. októbri, keď komandá militantov palestínskeho hnutia Hamas a ďalších radikálnych formácií podnikli prekvapivý útok na juh Izrael, pri ktorom tam zahynulo približne 1200 ľudí - najmä civilistov. Militanti do palestínskeho Pásma Gazy zavliekli aj približne 240 rukojemníkov.

Izraelská armáda v reakcii na tento prienik podniká rozsiahlu operáciu v palestínskom Pásme Gazy, pričom samotný Izrael naďalej čelí útokom - najmä raketovým - na juh i sever svojho územia.

Okrem eskalácie v Pásme Gazy dochádza aj ku konfrontáciám v Predjordánsku: v potýčkach s izraelskými vojakmi a pri útokoch židovských osadníkov tam bolo od 7. októbra zabitých približne 220 Palestínčanov, vyplýva z údajov palestínskeho ministerstva zdravotníctva.

Izraelská armáda uviedla, že od 7. októbra v Predjordánsku zatkla viac ako 1800 podozrivých, pričom väčšina z nich je napojená na islamistickú organizáciu Hamas.