Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Počas stavebných prác v Berlíne našli tunel z čias studenej vojny

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Objavili ho ešte začiatkom júna pri stavebných prácach na novej bytovke, uviedol berlínsky denník B.Z., ktorý spresnil, že tunel sa nachádza pod ulicou Bernauer Strasse.

Berlín 18. júna (TASR) - Úzky únikový tunel z čias studenej vojny, vykopaný pod niekdajším Berlínskym múrom, objavili nedávno pri stavebných prácach v nemeckej metropole, informuje TASR na základe správy agentúry DPA.

Tunel, ktorý je iba 50 centimetrov široký a 70 centimetrov vysoký, odokryli pod jednou z ulíc v centre Berlína, ktoré v minulosti tvorilo opevnenú hranicu medzi komunistickou Nemeckou demokratickou republikou (NDR) a západným Nemeckom.

Objavili ho ešte začiatkom júna pri stavebných prácach na novej bytovke, uviedol berlínsky denník B.Z., ktorý spresnil, že tunel sa nachádza pod ulicou Bernauer Strasse.

"Vedeli sme, že tento tunel existuje, len sme nevedeli, že kde," uviedol pre noviny zdroj z berlínskeho úradu pre ochranu historických pamiatok. Ako dodal, geofyzikálne štúdie naznačovali, že by sa mal nachádzať hlbšie pod zemou.

Východonemecký režim vybudoval ťažko opevnený Berlínsky múr, aby zabránil občanom v úteku do kapitalistického západného Nemecka, pripomína DPA. Množstvo ľudí sa tak zo zúfalstva pokúšalo dostať na západ podzemnými trasami.

Podľa múzea Pamätníka Berlínskeho múru bolo pozdĺž spomínanej ulice Bernauer Strasse vykopaných ešte najmenej 12 ďalších únikových tunelov. Stavebná spoločnosť, ktorá najnovší tunel odokryla, prostredníctvom svojho hovorcu oznámila, že ho neplánuje zničiť ani zaliať betónom; miesto toho podnikne kroky na jeho zachovanie pre výskumné účely.