Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Počas trojdňového zásahu proti Kurdom v Turecku zahynulo 54 členov PKK

Maskovaní Kurdi stavajú barikády na protest proti dva týždne trvajúcemu zákazu vychádzania v Diyarbakire 14. decembra 2015.Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa niektorých zdrojov sa na zásahu podieľalo až 10.000 príslušníkov bezpečnostných síl.

Istanbul 18. decembra (TASR) - Turecké bezpečnostné sily zabili v priebehu tri dni trvajúcej operácie na juhovýchode krajiny 54 militantov zo Strany kurdských pracujúcich (PKK). Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

Bezpečnostné zložky zasahovali v mestách Silopi a Cizre v provincii Širnak. V oboch mestách ležiacich neďaleko tureckých hraníc so Sýriou a Irakom bol v noci na utorok, na začiatku operácie tureckých síl proti bojovníkom z PKK, vyhlásený zákaz vychádzania. Podľa niektorých zdrojov sa na zásahu podieľalo až 10.000 príslušníkov bezpečnostných síl.

Turecký premiér Ahmet Davutoglu v utorok vyhlásil, že Ankara zabráni PKK "šíriť oheň" zo Sýrie a Iraku do Turecka tak, že nastolí poriadok v mestách podobne, ako to urobila armáda v horských oblastiach Turecka, kde pôsobili militanti.

PKK zaradili Turecko, USA aj Európska únia na zoznam teroristických organizácií. Ozbrojený boj začala v roku 1984; o život v ňom prišlo už vyše 40.000 ľudí, väčšinou kurdských militantov.