Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Cez zásah voči manželstvám neplnoletých v Indii zatkli vyše 1000 ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR

V Indii je zákonom povolený vek na manželstvo 21 rokov pre mužov a 18 pre ženy.

Naí Dillí 3. októbra (TASR) - Viac než 1000 ľudí bolo v utorok zatknutých v štáte Ásam na severovýchode Indie v rámci zásahu proti nezákonným manželstvám neplnoletých dievčat. Ide už o druhý takýto zásah v tomto štáte od začiatku roka. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Úrady na sociálnej sieti spresnili, že zadržaných bolo 1039 osôb a tento počet sa môže ešte zvýšiť. Počas podobného zásahu vo februári zatkli 4000 ľudí vrátane rodičov sobášených párov a úradníkov, ktorí zásnuby povolili.

V Indii je podľa údajov OSN viac než 220 miliónov neplnoletých vydatých dievčat. Počet detských manželstiev sa v tomto storočí výrazne znížil.

V Indii je zákonom povolený vek na manželstvo 21 rokov pre mužov a 18 pre ženy. Na celom subkontinente chudoba, nedostatok vzdelania a spoločenské normy vo vidieckych oblastiach spôsobujú, že manželstvá bežne uzatvárajú aj mladšie osoby.

To môže mať zničujúci účinok na dievčatá, ktoré v mnohých prípadoch zanechajú školu a starajú sa o domácnosti. Takisto sa stávajú v mladom veku matkami, čo im spôsobuje zdravotné problémy.