Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Počasie na Vianoce 2015 pripomína v Európe i v USA skôr jar

Kone spásajú trávu pod dvojitou dúhou po prudkej búrkovej prehánke neďaleko mesta Born am Darss na severovýchode Nemecka 23. decembra 2015. V Nemecku je na december mimoriadne teplé počasie. Foto: TASR/AP

Neobvyklé oteplenie registrujú aj obyvatelia a návštevníci Moskvy.


Washington/Berlín/Atény/Moskva 24. decembra (TASR) - Príroda ponúka počas tohtoročných vianočných sviatkov vo viacerých lokalitách planéty namiesto bielej snehovej pokrývky skôr ukážky jarného počasia. Platí to nielen o starom kontinente, ale napríklad aj o Spojených štátoch.

Prognózy meteorológov na Štedrý deň hovoria o teplotných rekordoch. Ortuť teplomerov by vraj mohla vo viacerých štátoch na východnom pobreží USA vystúpiť až na 24 stupňov Celzia, čo by znamenalo prekonanie doterajšieho teplotného rekordu v tento sviatočný deň z roku 1933.

Naopak, na severnej časti západného pobrežia USA sa očakávajú mimoriadne intenzívne dažďové zrážky, a to aj z hľadiska tejto oblasti zvyknutej v tomto ročnom období na počasie bohaté na zrážky.

V štáte Oregon si rozmary prírody vyžiadali už tri obete, v meste Portland zasa zaznamenali najvyšší mesačný objem zrážok práve v decembri, a to už týždeň pred jeho skončením. Značné množstvo zrážok zaznamenali aj v meste Seatlle v štáte Washington.

Teplo je aj v Európe

Biele Vianoce nemožno očakávať ani v Nemecku, pričom so snehovou nádielkou tu nerátajú ani do konca kalendárneho roka 2015.

Tamojšia meteorologická služba ráta v predpovedi na sviatočné dni s teplotami od 10 do 16 stupňov Celzia.

Denný teplotný rekord spolkovej republiky však nie je v ohrození, pretože 18,9 stupňa Celzia z Freiburgu spred troch rokov dnes v Nemecku nenamerali ani v tých najteplejších oblastiach.

December 2015 sa však ešte môže stať najteplejším posledným mesiacom roka v Nemecku od začiatku pravidelných meteorologických meraní.

Podstatne miernejšie počasie ako inokedy hlásia aj z iných európskych štátov.

V Grécku nie je napríklad zriedkavosťou, že ortuť teplomerov prekročí v priebehu dňa hranicu 20 stupňov Celzia.

Neobvyklé oteplenie registrujú aj obyvatelia a návštevníci Moskvy, pretože tam činí priemerná denná teplota aktuálne sedem stupňov nad nulou, kým priemerná decembrová hodnota je šesť stupňov pod bodom mrazu.