Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

FOTO: Počasie spôsobilo v európskych mestách kalamitu a zabíjalo

Policajti kráčajú po ulici počas hustého sneženia 11. decembra 2017 v nemeckom Gelsenkirchene. Foto: TASR/AP

V európskych krajinách došlo nielen k narušeniam plynulosti cestnej dopravy. Tisícky domácností sa ocitli bez elektrickej energie. Rádovo stovky škôl dnes zostali uzavreté.

Londýn/Paríž/Haag/Brusel/Rím 11. decembra (TASR) - Značné problémy v doprave i energetike spôsobujú vo viacerých európskych štátoch výčiny počasia.


Prudký vietor a lejaky bičujú Chorvátsko aj Slovinsko: Hlásený je jeden mŕtvy



Jeden muž zahynul v pondelok v Chorvátsku, keď balkánsku krajinu bičovali husté lejaky a prudký vietor. Dážď spôsobil aj zaplavenie niektorých ciest. Informovala o tom chorvátska štátna televízia.

Podľa správy muž zahynul v pondelok na severozápade Chorvátska, keď mu vietor zhodil rebrík, na ktorom stál a snažil sa opraviť škody na dome spôsobené nepriaznivým počasím.

Husté lejaky zapríčinili v uvedenej oblasti aj vyliatie riek z korýt a zaplavenie ciest.

V susednom Slovinsku zostalo bez elektriny pri hlavnom meste Ľubľana približne 1000 ľudí a zaplavilo domy aj cesty popri pobreží Jadranského mora.

V niektorých oblastiach zapli pohotovostné služby sirény, aby varovali ľudí pred nebezpečenstvom padajúcich stromov počas prudkého vetra.

V nasledujúcich dvoch dňoch sa očakáva ďalší dážď, informovala tlačová agentúra AP.

Gigantické vlny sa lámu na pláži La Concha počas silného vetra v meste San Sebastian na severe Španielska 11. decembra 2017. Španielsko a Portugalsko zasiahla búrka sprevádzaná silným vetrom a prudkým dažďom, ktorá dorazila na Iberijský polostrov z Atlantiku.
Foto: TASR/AP



Búrky a nimi spôsobené poruchy na sieti prerušili dodávky elektrickej energie pre viac ako 100.000 odberateľov vo Francúzsku, kde to podľa prevádzkovateľa, spoločnosti Enedis platí hlavne o povodí rieky Loire a o severe krajiny. Platilo to napriek tomu, že v priebehu pondelkového predpoludnia sa podarilo dodávky elektrickej energie obnoviť pre 40.000 zákazníkov. Na odstránení ostávajúcich porúch sa intenzívne pracuje. Francúzski meteorológovia vydali však pre západnú a centrálnu časť krajiny varovanie pred prudkým nárazovým vetrom, ktorý by mohol dosiahnuť rýchlosť až do 120 kilometrov za hodinu.

Na holandských diaľniciach sa v pondelok tvorili pre husté sneženie dlhé kolóny motorových vozidiel. Počasie výrazne narušilo železničnú i leteckú dopravu v krajine, kde zrušili stovky vlakov i letov. Iba holandská letecká spoločnosť KLM ich zrušila viac ako 300. Regionálne letisko v Eindhovene museli na niekoľko hodín úplne uzavrieť.

Kamión blokuje cestu počas hustého sneženia 11. decembra 2017 v nemeckom Gelsenkirchene.
Foto: TASR/AP


Meteorológovia odporučili občanom, aby podľa možností zostali doma a nevychádzali do ulíc. Na školách i univerzitách na pondelok naplánovanú výučbu zrušili.

Situácia na belgických cestných komunikáciách bola podobná ako v susednom Holandsku, aj tu sa hlavne na severozápade krajiny tvorili dlhé kolóny.

Ľudia kráčajú po zasneženej ceste v severotalianskom meste Aosta 11. decembra 2017. Prvé sneženie novej zimnej sezóny hlásia zo severného Talianska, konkrétne z Turína, Milána, ba aj Benátok.
Foto: TASR/AP


Letisko v Bruseli v poludňajších hodinách odporučilo pasažierom, aby sa vôbec nevydávali do vzdušného prístavu, pretože silný dážď so snehom si vynútil zrušenie najmenej 50 a omeškanie ďalších minimálne 30 letov. V hlavnom meste Belgicka museli pre zmrznutý povrch prístupových komunikácií uzavrieť aj tunel v centre mesta, MHD síce premávala, avšak s meškaním.

Prvé sneženie novej zimnej sezóny hlásia zo severného Talianska, konkrétne z Turína, Milána, ba aj Benátok. V Ligúrii uviazla na niekoľko hodín vlaková súprava, ktorou z Milána do Francúzska smerovalo okolo 400 cestujúcich.


V Británii v dôsledku sneženia zatvorili takmer 3000 škôl



Nepriaznivé počasie, ktoré od nedele sužuje Britániu, si už vyžiadalo zatvorenie takmer 3000 škôl, pričom 500 z nich zatvorili na východe Anglicka, po 200 škôl zatvorili v grófstvach Worcestershire a Gloucestershire a približne 400 v Birminghame. Britský denník The Guardian o tom v pondelok informoval na svojej webovej stránke.

V noci z nedele na pondelok ostalo v Británii bez prúdu približne 95.000 ľudí.

Nepriazeň počasia stále komplikuje situáciu aj na letisku Heathrow, kde sa očakáva, že zrušia až 200 letov. Pasažieri sa sťažujú, že na oznámenie nového času odletu čakajú už niekoľko hodín.

Nepriaznivá predpoveď počasia stále pretrváva pre značnú oblasť krajiny.

Nedeľné teploty označili za najchladnejšie za posledných sedem rokov v tejto oblasti, pričom na niektorých miestach klesli až na mínus 12 stupňov Celzia. Očakáva sa, že v noci z pondelka na utorok môžu teploty klesnúť až na mínus 15 stupňov Celzia.

Zasnežené kopce v írskom mestečku Aghnahily 11. decembra 2017.
Foto: TASR/AP


Silné sneženie zasiahlo ostrovnú monarchiu už v priebehu nedele, keď napríklad vo Walese napadlo až 30 centimetrov nového snehu. Na mnohých miestach sa však počas uplynulej noci zmenila snehová pokrývka v ľadovú.