Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Rok 2014 by mohol byť doteraz vôbec najteplejším rokom

Žena sa ochladzuje pri fontáne pred stredovekým hradom z roku 1368 Castello Sforzesco v Miláne 10. júna 2014. Foto: TASR/AP

Napriek súčasnej snehovej nádielke v USA smeruje rok 2014 k tomu, aby sa stal globálne vôbec najteplejším od začiatku vedenia záznamov.

Washington 20. novembra (TASR) - Americkí klimatológovia dnes informovali, že teplotné rekordy vo svete v októbri pokračovali. Napriek súčasnej snehovej nádielke v USA smeruje rok 2014 k tomu, aby sa stal globálne vôbec najteplejším od začiatku vedenia záznamov, informovala tlačová agentúra AP.

Klimatológovia z amerického Národného úradu pre výskum oceánov a atmosféry (NOAA) dnes uviedli, že minulý mesiac bol najteplejším zaznamenaným októbrom. Priemerná mesačná teplota 14,74 stupňa Celzia porazila doterajší rekord z októbra 2003.

Teplotne rekordných bolo už päť z posledných šiestich mesiacov s výnimkou júla. Aj americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) a japonská meteorologická agentúra označili minulý mesiac za doteraz najteplejší október.

NOAA vyjadrila vzhľadom na to, že do konca roka chýbajú už iba dva mesiace, predpoklad, že rok 2014 sa stane doteraz vôbec najteplejším rokom a porazí aj rekordné roky 2010 a 1998. Od začiatku roka dosiahla zatiaľ priemerná globálna teplota hodnotu 14,78 stupňa Celzia, dodala AP.