Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Počasie v Európe: Metelice v Rumunsku, silný mráz v Nemecku

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Na mínus 15 stupňov Celzia klesla dnes teplota v októbrovým zemetrasením zničenej obci Casttelluccio di Norcia v stredotalianskom regióne Umbria.

Bukurešť 6. januára (TASR) - Snehové fujavice, ktoré dnes zasiahli časti východnej Európy, si vynútili uzavretie cestných komunikácií, odklad niektorých leteckých a zrušenie desiatok vlakových spojov, ako aj mnoho lekárskych prevozov, všímajú si svetové tlačové agentúry.

V Rumunsku, ktoré je jednou z najpostihnutejších oblastí, boli dnes podľa oficiálnych zdrojov kvôli hustému sneženiu neprejazdné hlavné diaľnice na juhu a východe krajiny. Pre snehom zasypané koľajnice nemohli premávať vyše štyri desiatky vlakov.

Predstaviteľ zdravotníckej záchrannej služby Raed Arafat novinárom povedal, že urgentne prevezených muselo byť dovedna 622 ľudí, ktorí potrebovali dialýzu, a 126 tehotných žien.

Na Letisku Henriho Coandu v Bukurešti boli kvôli metelici, ktorá sa začala v noci nadnes, lety odkladané až na jednu hodinu.

Meteorologická situácia nebola dnes priaznivá ani inde v Európe, napríklad v Nemecku klesli teploty až na mínus 25 stupňov Celzia po tom, čo búrka Axel priniesla ľadový vzduch z Arktídy, poznamenáva agentúra AP.

Snehová búrka spôsobila na Balkáne chaos v doprave a dodávkach energií



Zimná búrka zasiahla dnes Balkán, kde spôsobila chaos v doprave a dodávkach energií a ohrozila životy migrantov a ľudí žijúcich v odľahlých oblastiach. Meteorológovia varovali, že denné teploty v Bulharsku a na území bývalej Juhoslávie nevystúpia nad mínus osem stupňov Celzia a v noci môžu klesnúť až na mínus 20 stupňov. Súčasne miestami husto padal sneh a vetry o sile víchrice marili snahy vyčistiť cesty.

Hlavná diaľnica v Srbsku bola na niektorých miestach uzavretá pre snehové záveje, ktoré podľa štátnej televízie RTS boli vysoké až dva metre. Doprava bola napriek sťaženým podmienkach intenzívna, keďže dnešok bol posledným pracovným dňom pred pravoslávnymi Vianocami.

Štyridsať áut sa zrazilo za snehovej víchrice neďaleko mesta Niš, 230 kilometrov na juh od Belehradu. Najmenej 22 ľudí sa pri tom zranilo.

Počasie ešte zhoršilo už aj tak zložitú situáciu vyše tisíca migrantov, ktorí uviazli v Belehrade a inde v Srbsku bez prístrešia. Asi 7000 ďalších, ktorí sa nachádzajú v utečeneckých centrách, nemohlo pokračovať v ceste na Západ kvôli uzavretým hraniciam.

Sneh narušil dopravu aj v Bulharsku, Čiernej hore a Bosne.

V Bulharsku podľa servera novinte.com snehová búrka spôsobila prerušenie dodávok elektriny do vyše 100 miest a obcí.

V Čiernej hore odrezala od zvyšku krajiny niekoľko horských dedín, ktoré zostali aj bez elektriny a na jadranskom pobreží víchrica povytrhávala stromy zo zeme a odnášala strechy z budov. V prístavnom meste Bar miestne orgány vatovali ľudí, aby počas nadchádzajúcich dní zostali vnútri a nevychádzali.

V Chorvátsku spôsobil najviac problémov mrazivý vietor. Neďaleko Zadaru dosahoval v jednu chvíľu v nárazoch rýchlosť až 218 km/h a odrezal od spojenia mnohé jadranské ostrovy.

Na mínus 15 °Celzia klesla teplota v Umbrii zničenej zemetrasením


Na mínus 15 stupňov Celzia klesla dnes teplota v októbrovým zemetrasením zničenej obci Casttelluccio di Norcia v stredotalianskom regióne Umbria.

Náhornú plošinu v Apeninskom pohorí, kde sa obec nachádza, pokryl sneh a fúka silný vietor. Posledných bezdomovcov, ktorí ešte žili v stanoch, presťahovali do hotelov, informovala rakúska tlačová agentúra APA.

Ľad a sneh vyvolali v oblasti zničenej zemetrasením značné dopravné problémy. Civilná obrana však konštatovala, že sa dostala ku všetkým, ktorí potrebovali pomoc.

Meteorológovia varovali, že extrémna zima bude v najbližších dňoch pokračovať.