Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 26. máj 2024Meniny má Dušan
< sekcia Zahraničie

Počet falšovaných bankoviek v Česku tento rok výrazne stúpol

Ilustračné foto. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Najčastejšie falšovaným platidlom je bankovka v nominálnej hodnote 2000 českých korún. Úrady odhalili celkovo 400 kusov.

Praha 9. novembra (TASR) - Od začiatku roka zadržali na území Českej republiky už takmer 6000 kusov falšovaných bankoviek. Vyplýva to zo štatistík Českej národnej banky (ČNB). Za výrazným nárastom podľa ČNB stojí májový policajný zásah, pri ktorom bolo zadržaných takmer 5000 falošných eurových bankoviek. Informoval o tom v utorok spravodajský portál Novinky.cz.

"Tento rok už bolo zachytených okolo 5800 falzifikátov. Vlani to bolo za celý rok necelých 1400 kusov," uviedol hlavný expert v oblasti peňažného obehu ČNB Jiří Rott.

Najčastejšie falšovaným platidlom je bankovka v nominálnej hodnote 2000 českých korún. Úrady odhalili celkovo 400 kusov. ČNB pripomína, že sa zlepšuje kvalita falzifikátov.

"Kvalita sa zmenila vďaka technológiám, ktoré sa používajú na falšovanie. Predtým sa falšovalo skôr klasickými tlačovými technikami, predovšetkým ofsetom, v súčasnosti prevažuje atramentová tlač," uviedol Rott.

Na určenie kvality falzifikátov sa v Česku používa päťstupňová stupnica. Číslo jeden označuje tie falošné bankovky, ktoré môžu byť najhoršie rozlíšiteľné, pretože sú zhotovené rovnakými tlačovými technikami ako pravé peniaze. Falzifikáty českých bankoviek sa však podľa Rotta dajú väčšinou ľahko odhaliť. České bankovky disponujú celým radom ochranných prvkov, ktoré na falzifikátoch chýbajú. Rozoznať falzifikát ide už podľa papiera, na ktorom je bankovka vytlačená.