Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Počet nezamestnaných v Nemecku v januári klesol

Úrad práce v Duisburgu Foto: TASR/AP

To signalizuje, že rast najväčšej európskej ekonomiky je čoraz silnejší. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

Norimberg 29. januára (TASR) - Počet nezamestnaných v Nemecku podľa rýchleho odhadu v januári, teda v prvom mesiaci 2015, opäť klesol, už štvrtý mesiac v rade. To signalizuje, že rast najväčšej európskej ekonomiky je čoraz silnejší. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

Podľa predbežných údajov federálneho úradu práce sa počet nezamestnaných v krajine po úprave o sezónne vplyvy v januári v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom znížil o 9000 na 2,84 milióna. To je však o niečo slabší výsledok ako ich pokles o 10.000, ktorý predpovedali analytici.

Sezónne upravená miera nezamestnanosti zostala na decembrovej úrovni 6,5 %, ktorá je však najnižšia za vyše dve dekády, teda od zjednotenia Nemecka.

Tieto údaje signalizujú, že nemecká ekonomika už prekonala "slabú fázu". Vlani sa totiž len tesne vyhla recesii, keď jej výkon v 2. štvrťroku klesol, ale už v nasledujúcom kvartáli zaznamenala mierny rast o 0,1 %.

Znižujúce sa ceny energií a čerstvý balík stimulov Európskej centrálnej banky zlepšili náladu nemeckým podnikateľom aj spotrebiteľom. Dôvera domácností v ekonomiku dosiahla tento mesiac najvyššiu úroveň od roku 2001. To znamená, že spotrebitelia aj vďaka dobrej situácii na trhu práce svojimi výdavkami podporia rast ekonomiky a v dôsledku toho nezamestnanosť ešte klesne.

Štatistiky zároveň odhalili, že na západe Nemecka sa počet nezamestnaných v januári znížil o 5000 a na východe krajiny klesol o 4000.