Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Počet obetí bojov v pásme Gazy stúpol na minimálne 48

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Obe strany vyzval na Twitteri na deeskaláciu konfliktu aj britský premiér Boris Johnson.

Jeruzalem 12. mája (TASR) - Počet obetí izraelských útokov v pásme Gazy stúpol podľa tamojšieho ministerstva zdravotníctva na minimálne 48. Medzi obeťami je aj 14 detí, zatiaľ čo zranenia utrpelo približne 300 Palestínčanov. Informovala o tom v stredu agentúra AFP.

Šéf izraelskej národnej záchrannej služby Magen David Adom (Červená Dávidova hviezda) Eli Bein v stredu ráno uviedol, že jedna osoba prišla o život a ďalšia utrpela vážne zranenia v dôsledku protitankovej strely vypálenej z pásma Gazy, ktorá zasiahla džíp.

O život prišlo celkovo už najmenej päť Izraelčanov.

Palestínski militanti vypálili z pásma Gazy na Izrael podľa údajov izraelskej armády od pondelka vyše 1000 rakiet a izraelské vzdušné sily zasiahli stovky cieľov v Gaze.

Raketové útoky palestínskych radikálov z pásma Gazy na ciele v Izraeli a odveta Izraela za ne v podobe náletov pokračujú už piaty deň. Ide o najhoršie boje od vojenskej operácie izraelských obranných síl voči pásmu Gazy ovládanému islamistickým hnutím Hamas v roku 2014. Podnietili ich násilné potýčky medzi palestínskymi demonštrantmi a izraelskou políciou, ktoré vypukli začiatkom mája v okolí mešity al-Aksá v Jeruzaleme, posvätnom mieste židov i moslimov.

Izraelský minister obrany Benny Ganc v stredu v meste Aškelon ležiacom na juhu krajiny, ktoré tiež zasiahli rakety palestínskych militantov, avizoval, že vojenské akcie budú pokračovať. "Armáda bude pokračovať v útokoch, aby nastal totálny, dlhodobý pokoj. Len keď dosiahneme tento cieľ, budeme môcť hovoriť o prímerí," uviedol.

Vojenské akcie Izraela v stredu odsúdil Pakistan, ktorý na moslimské krajiny apeloval, aby stáli pri Palestínčanoch. Pakistanský premiér Imrán Chán na Twitteri napísal: "Stojíme pri Gaze a Palestíne." Pakistanský minister zahraničných vecí Mahmúd Kurajší medzičasom moslimské krajiny vyzval, aby sa zjednotili a spoločne odsúdili útoky Izraela na palestínske civilné ciele.

Izrael zdôrazňuje, že na civilné objekty útočí len v prípade, že ich zároveň využíva na vojenské účely hnutie Hamas. Pred útokmi tohto druhu pritom včas varuje všetkých obyvateľov, aby takéto objekty urýchlene opustili.

Na deeskaláciu násilia medzi Izraelom a Hamasom vyzvali v stredu i ruský prezident Vladimir Putin a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, ako uviedla agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie Kremľa.

"Vyjadrili sme vážne znepokojenie nad pretrvávajúcimi zrážkami a stúpajúcim počtom zabitých a zranených ľudí," uviedol Kremeľ vo vyhlásení. Dodal, že Moskva i Istanbul vyzvali strany (konfliktu), aby deeskalovali napätie a vyriešili sporné otázky diplomatickou cestou.

Obe strany vyzval na Twitteri na deeskaláciu konfliktu aj britský premiér Boris Johnson.