Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

Zemetrasenie v Iráne si zatiaľ vyžiadalo 306 obetí

Iránska žena kráča pomedzi ruiny zrútených budov v dedine Bajebaj pri meste Varzaqan na severozápade Iránu 12. augusta 2012. Bilancia sobotňajšieho zemetrasenia v Iráne opäť stúpla. Podľa dnešného ranného vyjadrenia iránskej televízie narátali už najmenej 250 mŕtvych a vyše 2000 ľudí je zranených, z toho mnohí veľmi vážne. Tisíce Iráncov nocovali v noci nadnes vonku mimo svoje domovy v obavy z následných otrasov, ktorých zaznamenali už vyše 20. Foto: TASR/AP Photo

Celkovo utrpelo zranenia vyše 3000 osôb.

Teherán 13. augusta (TASR) - Počet obetí sobotňajšieho dvojitého zemetrasenia v Iráne stúpol na 306 osôb, uviedla dnes tlačová agentúra AP.

Iránska ministerka zdravotníctva Marzíja Vahídová Dastdžerdiová informovala parlament, že počet obetí stúpol zhruba o 50 ľudí, ktorí v nemocniciach podľahli svojim zraneniam. Celkovo utrpelo zranenia vyše 3000 osôb.

Od soboty, keď severovýchod Iránu postihli dve zemetrasenia s magnitúdou 6,4 a 6,3, zasiahli oblasť početné dotrasy. V regióne, ležiacom v blízkosti hraníc s Azerbajdžanom a Arménskom, žije zhruba 300.000 ľudí.

K zemetraseniam došlo v sobotu podvečer miestneho času 11 minút po sebe, uviedol Americký geofyzikálny inštitút (USGS). Najhoršie boli zasiahnuté mestá Ahar, Varzekan a Harís - neďaleko veľkého mesta Tabríz.

Irán sa nachádza na seizmickom zlome, kde sa často vyskytujú zemetrasenia. V roku 2003 zahynulo približne 26.000 ľudí pri zemetrasení s magnitúdou 6,6, ktoré zrovnalo so zemou historické mesto Bám na juhovýchode krajiny.



Iránska žena narieka po tom, ako v ruinách zrútených budov zahynuli jej príbuzní v dedine Bajebaj pri meste Varzaqan na severozápade Iránu 12. augusta 2012. Bilancia sobotňajšieho zemetrasenia v Iráne opäť stúpla. Podľa dnešného ranného vyjadrenia iránskej televízie narátali už najmenej 250 mŕtvych a vyše 2000 ľudí je zranených, z toho mnohí veľmi vážne. Tisíce Iráncov nocovali v noci nadnes vonku mimo svoje domovy v obavy z následných otrasov, ktorých zaznamenali už vyše 20.
Foto: TASR/AP Photo