Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Počet obetí extrémnych horúčav v Indii stúpol na vyše 1150

Na snímke indický rikšiar spí v tieni na ulici počas horúčavy v indickom meste Hajdarabád 25. mája 2015. Už vyše 500 ľudí zomrelo v Indii v dôsledku horúčav, ktoré sužujú krajinu od polovice apríla. Najviac postihnuté sú južné štáty Ándhrapradéš a Telangana, kde v niektorých oblastiach teplota dosahuje až 48 stupňov Celzia. Foto: TASR/AP/Mahesh Kumar A.

Vysokým teplotám podľahli najmä bezdomovci, starší ľudia alebo stavební robotníci, ktorí museli aj napriek neznesiteľným podmienkam pracovať vonku.

Naí Dillí 27. mája (TASR) - Extrémne teploty presahujúce 48 stupňov Celzia si v Indii vyžiadali už viac než 1150 obetí na životoch. Informovala o tom dnes agentúra DPA s odvolaním sa na tamojšie úrady.

Najviac postihnutým je štát Ándhrapradéš, kde od začiatku vlny mimoriadnych horúčav 18. mája zomrelo 884 osôb. Pričom iba v priebehu troch dní - od soboty do pondelka - tam v dôsledku tepla zaznamenali 668 obetí. Ďalších 269 osôb zahynulo od 15. apríla v susednom štáte Telangána.

Vysokým teplotám podľahli najmä bezdomovci, starší ľudia alebo stavební robotníci, ktorí museli aj napriek neznesiteľným podmienkam pracovať vonku.

Indický meteorologický úrad predpovedal od štvrtka v niektorých častiach Indie mierne zlepšenie počasia. Predovšetkým v suchom najviac postihnutých štátoch Ándhrapradéš a Telangána by malo začať pršať a očakávajú sa aj búrky.

Vlna tepla by však mala pretrvať. Trvalejšie ochladenie sa predpokladá až s príchodom monzúnových dažďov, ktoré spravidla prichádzajú počas prvého júnového týždňa.

Vlna horúčav postihla aj rozsiahle oblasti strednej, východnej a severnej Indie vrátane hlavného mesta Naí Dillí, odkiaľ hlásia 75 obetí.