Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Počet obetí extrémnych horúčav v Indii vzrástol na 1826

Indovia spia na streche domu počas extrémnych horúčav v indickom Naí Dillí 29. mája 2015. Počet obetí vlny horúčav v Indii stúpol na najmenej 1826. Horúčavy trvajú už niekoľko týždňov. Foto: TASR/AP

Krajinu by však už budúci týždeň mali zasiahnuť monzúnové dažde, ktoré prinesú ochladenie.

Hajdarábad 29. mája (TASR) - Počet obetí vlny horúčav v Indii stúpol na najmenej 1826. Horúčavy trvajú už niekoľko týždňov, napísala dnes agentúra AP.

Meteorológovia označili vlnu horúčav za "závažnú" a varovali, že bude pokračovať ešte najmenej ďalšie dva dni. V južných štátoch Telangána a Ándhrapradéš, ktoré zaznamenali najviac obetí, teploty presahujú 47 stupňov Celzia. Horúčavy však zasahujú oblasti od Tamilnádu na juhu krajiny až po štát Himáčalpradéš na úpätí Himalájí.

Monzúnové dažde, ktoré do Indie prinesú ochladenie, by mali krajinu zasiahnuť na budúci týždeň.

Obyvatelia sa snažia prežiť vlnu ohromných horúčav všetkými možnými prostriedkami - jedením cibule, zhromažďovaním v riekach i polihovaním v tieni.

Na snímke indický rikšiar odpočíva počas orúceho dňa v Kalkate 27. mája 2015. Extrémne teploty presahujúce 48 stupňov Celzia si v Indii vyžiadali už viac než 1150 obetí na životoch.
Foto: TASR/AP

Úrady varovali obyvateľov, aby sa snažili držať mimo priameho slnka, zakrývali si hlavy a pili vodu. Lekári sú v pohotovosti kvôli chorobám, ktoré spôsobujú vysoké teploty. Dobrovoľníci začali distribuovať osolený cmar a surové cibule - obe sa považujú za veľmi hydratujúce.

Vzhľadom na vysoké teploty dochádza v krajine k poškodzovaniu ciest, vysychaniu plodín, ohrození sú aj stavební robotníci, farmári a ďalší ľudia pracujúci vonku.