Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Počet obetí násilných protestov v Čile stúpol na 11 mŕtvych

Na archívnej snímke zásah polície počas protestov proti zdražovaniu lístkov metra. Čile, 18. októbra 2019. Foto: TASR/AP

V Santiagu bola ochromená takmer celá verejná doprava, uzavreté boli aj obchody a na tamojšom medzinárodnom letisku zrušili mnohé lety.

Santiago 21. októbra (TASR) - Počet obetí násilných protestov v Čile stúpol na 11 mŕtvych. V pondelok o tom podľa agentúra AFP informovala starostka čilskej metropoly Santiago Karla Rubilarová.

"Traja ľudia zahynuli predvčerom a ôsmi včera," povedala Rubilarová s tým, že ku všetkým úmrtiam došlo v Santiagu.

Násilné protesty pôvodne vypukli v piatok proti prudkému zvýšeniu cien cestovných lístkov v metre, pričom demonštranti poškodili viacero jeho staníc, podpálili niekoľko autobusov a rozbíjali svetelnú signalizáciu na cestných komunikáciách. Okrem toho dav vyplienil a vypálil aj viacero obchodných nákupných stredísk.

V Santiagu bola ochromená takmer celá verejná doprava, uzavreté boli aj obchody a na tamojšom medzinárodnom letisku zrušili mnohé lety. Tisíce ľudí tak uviazli a nemohli mesto opustiť aj vzhľadom na zákaz vychádzania vyhlásený od 19.00 h (00.00 h SELČ) do úsvitu.

Prezident Sebastián Piňera po krízovom stretnutí s poprednými činiteľmi v nedeľu večer obhajoval svoje rozhodnutie vyhlásiť výnimočný stav a nasadiť do ulíc vojakov po prvý raz od konca vojenskej diktatúry Augusta Pinocheta (1974 - 1990).