Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Počet obetí ozbrojených konfliktov v roku 2015 mierne poklesol

Na ilustračnej fotografii je Sýrsky vládny vojak. Foto: TASR/AP

Podľa zverejnenej štatistiky Medzinárodného inštitútu pre strategické štúdie v roku 2014 ich bolo okolo 180.000, vlani 167.000. Tretinu z uvedeného počtu mŕtvych si vyžiadala vojna v Sýrii.



Londýn 5. mája (TASR) - Počet mŕtvych v ozbrojených konfliktoch v priebehu minulého roka mierne poklesol. Zatiaľ čo v roku 2014 ich bolo okolo 180.000, vlani iba 167.000, vyplýva z dnes zverejnenej štatistiky Medzinárodného inštitútu pre strategické štúdie (IISS) so sídlom v Londýne.

Tretinu z uvedeného počtu mŕtvych si vyžiadala vojna v Sýrii. Iba šesť konfliktov je zodpovedných za 80 percent mŕtvych na celom svete. Okrem vojny v Sýrii patria do tejto skupiny konflikty v Iraku, Strednej Amerike, Mexiku, Afganistane a Nigérii.

Najviac znepokojujúci je podľa IISS vývoj konfliktu v Afganistane, kde sa počet zabitých v porovnaní s rokom 2013 takmer strojnásobil. Londýnsky inštitút to pripisuje zhoršujúcej sa bezpečnostnej situáciu po odchode bezpečnostných síl ISAF, ktoré tam pôsobili pod velením Severoatlantickej aliancie.

Ozbrojené zrážky v Mexiku a krajinách Strednej Ameriky sa na globálnej bilancii mŕtvych podieľali vlani 21 percentami (34.000 úmrtí), čo v porovnaní s rokom 2014 predstavuje mierny nárast. Okrem iného vďaka boju proti organizácii Boko Haram v Nigérii výrazne poklesol počet mŕtvych v subsaharskej Afrike. Mierny pokles počtu obetí konfliktov zaznamenal IISS aj v Európe, južnej Ázii, severnej Afrike a na Blízkom východe.

Podľa generálneho riaditeľa IISS Johna Chipmana bol vlaňajšok v podstate rokom, v ktorom vládni vojaci - "či je to dobré alebo zlé" - zaznamenali v mnohých konfliktoch územné zisky. Chipman mal na mysli Sýriu, Irak, Nigériu, Somálsko a Jemen.

V dôsledku intenzívnych vojenských operácií proti teroristickej organizácii Islamský štát (IS) sa podľa IISS zvýšil počet vnútorne vysídlených osôb, ktorých bolo do polovice roku 2015 približne 46 miliónov.