Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Počet obetí stredajšieho zemetrasenia stúpol na 278

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Úrad civilnej ochrany na tlačovej konferencii v Ríme tiež oznámil, že z trosiek vytiahli doposiaľ 238 živých ľudí,.

Rím 26. augusta (TASR) - Počet ľudí, ktorí zahynuli po zemetrasení z 24. augusta v strednom Taliansku, stúpol na 278. Informoval o tom dnes taliansky úrad civilnej ochrany Protezione Civile.

Okrem mestečka Amatrice, ktoré je úplne zničené a kde sa bilancia zvýšila na 218 mŕtvych, postihlo zemetrasenie s magnitúdou 6,0 aj obce Arquata del Tronto, Accumoli a Pescara del Tronto. V pátraní po preživších pracuje v postihnutej oblasti približne 4300 záchranárov.

Úrad civilnej ochrany na tlačovej konferencii v Ríme tiež oznámil, že z trosiek vytiahli doposiaľ 238 živých ľudí, pričom 388 osôb bolo prevezených do nemocníc a približne 2500 ľudí prišlo v dôsledku zemetrasenia o domov.

Správu priniesla tlačová agentúra DPA.

Pri zemetrasení zahynulo 8 Rumunov, 21 ich je stále nezvestných


Osem Rumunov zahynulo a ďalších 21 občanov Rumunska je stále nezvestných po zemetrasení. Informovalo o tom dnes ministerstvo zahraničných vecí v Bukurešti.

Ministerstvo dnes aktualizovalo údaje a dodalo, že päť ďalších Rumunov sa lieči v miestnych talianskych nemocniciach zo zranení, ktoré nie sú život ohrozujúce.

V roku 2015 žilo v Taliansku podľa odhadov 1,3 milióna Rumunov, uviedla dnes tlačová agentúra AP.


Zemetrasenie neprežili i traja Briti


Britské úrady poskytujú pomoc rodinám troch britských občanov, ktorí zahynuli pri zemetrasení.

Obeťami sa stali Marcos Burnett (14), Will Henniker-Gotley (55) a jeho manželka Maria (51).

Rodiny vydali vyhlásenie, v ktorom vyjadrili uznanie záchranárom a "vďaku za lásku a podporu, akú dostávajú od talianskeho ľudu".

Zamestnávateľ Marie Hennikerovej-Gotleyovej, vzdelávacia charitatívna organizácia Children & the Arts, ju opísal ako oddanú profesionálku, ktorá pre charitu "neúnavne pracovala". Jej manžela Willa označila organizácia za verného podporovateľa ich práce.

"Stratili sme cennú kolegyňu, ale predovšetkým dvoch veľmi vzácnych priateľov," dodala organizácia.

Konal sa prvý pohreb obete zemetrasenia, 27-ročného M. Santarelliho

Prvý pohreb obete ničivého zemetrasenia dnes konal v Ríme. Pochovali tam Marca Santarelliho, 27-ročného syna policajného komisára z mesta Frosinone - metropoly rovnomennej stredotalianskej provincie.

Santarelli hral videohry s dvoma priateľmi, keď mestečko Amatrice zasiahlo v stredu nadránom silné zemetrasenie.

Záchranári prehľadávajú trosky po zemetrasení v talianskom Pescara del Tronto, 24. augusta 2016.
Foto: TASR/AP


Jeho súkromný pohreb sa dnes konal v Ríme v Bazilike svätého Kríža jeruzalemského. Pred kostolom stáli policajti, bohoslužbu celebroval kaplán útvaru pre verejnú bezpečnosť.

Jeden z najbližších poradcov pápeža Františka má neskôr v priebehu dňa celebrovať južne od Ríma inú súkromnú omšu za sedem ďalších obetí zemetrasenia.

Štátny pohreb na počesť obetí zemetrasenia sa má podľa plánu konať v sobotu, napísala agentúra AP.

Generálny biskup ECAV poslal sústrastný telegram veľvyslancovi Talianska v SR


Generálny biskup Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV) na Slovensku Miloš Klátik vyjadril v mene Predsedníctva ECAV a celej evanjelickej cirkvi na Slovensku úprimnú sústrasť veľvyslancovi Talianskej republiky v SR Robertovi Martinimu.

"Vyslovujeme hlbokú sústrasť rodinám pozostalých a prosíme milostivého Pána Boha, aby zmiernil ich žiaľ a dal im silu vyrovnať sa s nečakanou stratou ich najbližších. Prosíme takisto Pána Boha, aby držal ochrannú ruku nad početnými zranenými, ako aj nad ľuďmi z postihnutých miest, ktorí pri tomto nezvyčajne silnom zemetrasení prišli o svoje domovy," uvádza sa v liste veľvyslancovi Talianska na Slovensku Robertovi Martinimu.

Informáciu TASR poskytla tajomníčka pre mediálnu komunikáciu Generálneho biskupského úradu ECAV na Slovensku Edita Škodová.

Jedzte cestoviny s omáčkou amatriciana, pomôžete obetiam zemetrasenia


Milovníci jedla a šéfkuchári v Taliansku aj mimo neho vyzývajú reštaurácie, aby podávali viac cestovín s omáčkou amatriciana a pomáhali tak stredotalianskemu mestečku Amatrice, zasiahnutému ničivým zemetrasením, kde sa toto výdatné jedlo zrodilo. Informovala o tom dnes svetová agentúra AP.

Prosté sedliacke cestovinové jedlo, ktoré tvorí paradajková omáčka s bravčovým lalokom a ktoré je posypané talianskym tvrdým ovčím syrom pecorino, pochádza práve z Amatrice. Tento týždeň v stredu nadránom ho zničilo silné zemetrasenie a vyzývatelia si želajú, aby časť ziskov z predaja slávneho jedla išla na pomoc pri obnove zničených oblastí.

Obyvatelia stredovekého mesta na vrchu kopca sa pripravovali na každoročnú, už 50. slávnosť jedla, ktorá sa mala konať najbližší víkend a mala byť venovaná práve cestovinám s omáčkou amatriciana - pasta all'amatriciana. Namiesto toho však budú ľudia pochovávať mnoho mŕtvych mužov, žien a detí, usmrtených ničivým zemetrasením.

Niektorí gurmáni teraz dúfajú, že symbol zničeného mesta, ktoré toho stratilo najviac, aspoň môžu využiť na dobrú vec.

Taliansky food blogger a grafický dizajnér Paolo Campana zverejnil výzvu už v stredu a na Facebooku napísal: "Musíme konať rýchlo."

"Pasta all'amatriciana je symbol," povedal dnes pre agentúru AP. "Takže som rozhodnutý využiť tento symbol na pomoc."

Požiadal reštaurácie, aby zaradili jedlo do svojho menu a venovali dve eurá z každej predanej porcie priamo talianskemu Červenému krížu, ktorý sa zúčastňuje na záchranných prácach v postihnutých oblastiach v pohorí Apeniny v strednom Taliansku. Jedno euro venuje zákazník a jedno reštaurácia.