Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Počet obetí po zosuvoch pôdy v Sierra Leone sa zvýšil

Hlavné mesto Freetown v Sierra Leone zasiahli 14. augusta 2017 pôvodne, ktoré zabili stovky ľudí. Foto: TASR/AP

Povodne a následné zosuvy zasiahli okrajové štvrte hlavného mesta Freetown v pondelok ráno. Dosiaľ sa podarilo nájsť celkovo už 409 tiel.

Freetown 18. augusta (TASR) - Počet obetí zosuvov pôdy v Sierra Leone sa zvýšil na vyše 400. Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na OSN. Povodne a následné zosuvy zasiahli okrajové štvrte hlavného mesta Freetown v pondelok ráno. Dosiaľ sa podarilo nájsť celkovo už 409 tiel.

Stále však zostáva odhadom 600 nezvestných. Ľudia pokračujú v pátraní v tonách bahna a trosiek, pričom hrozia ďalšie zosuvy. Vláda tejto západoafrickej republiky vyzvala obyvateľov na evakuáciu horského úbočia, kde sa otvorila veľká prasklina. Záchranárske práce sťažuje nepriaznivé počasie.

O domov prišli tisíce obyvateľov. Niektorí kritici obviňujú vládu z toho, že sa nepoučila z podobných prírodných katastrof, ktoré sa udiali v minulosti. Mnohé chudobné oblasti sa nachádzajú takmer na úrovni hladiny mora a chýba im účinný odtokový systém. Metropolu trápi aj neriadená výstavba.

K ničivému zosuvu pôdy došlo v dôsledku intenzívnych dažďov. Pod tonami blata zostalo množstvo ľudí, ktorí v čase zosuvu ešte spali. Záplavy však nie sú v Sierre Leone neobvyklé a keďže mnoho ľudí tam žije v pomerne nestabilných a provizórnych príbytkoch, stáva sa, že voda ich obydlia strhne.

V krajine sa v stredu začal sedemdňový celoštátny smútok za obete, pamiatku stoviek mŕtvych si krajina uctila minútou ticha. Na národnom štadióne v hlavnom meste sa konali ekumenické bohoslužby a modlitby. Prvý hromadný pohreb bol vo štvrtok. Podľa Červeného kríža sú šance na nájdenie preživších malé.