Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Počet obetí výbuchu indonézskej sopky Marapi stúpol na 22

Záchranári prevážajú horolezca zraneného pri erupcii sopky Marapi v Agame v Západnej Sumatre v Indonézii v pondelok 4. decembra 2023. Foto: TASR - AP

Záchranári našli telá ďalších dvoch horolezcov.

Jakarta 5. decembra (TASR) - Počet obetí erupcie indonézskej sopky Marapi stúpol na 22, keď záchranná služba v utorok potvrdila nález deviatich mŕtvych tiel. Úrady naďalej pátrajú po desiatom nezvestnom. TASR správu prebrala od agentúry AFP.

Sopka Marapi v indonézskej provincii Západná Sumatra v nedeľu v mohutnej erupcii vyvrhla sopečný popol až do výšky 3000 metrov. V tom čase bolo na vrchole sopky 75 osôb, časť z nich sa podarilo objaviť živých a dopraviť do bezpečia.

Sopku v roku 2011 zaradila indonézska vulkanologická agentúra na druhý zo štyroch stupňov rizika erupcie a okolo jej krátera preto vznikla trojkilometrová karanténna zóna. Turisti sa pre výstup museli registrovať do online rezervačného systému, časť ľudí sa však na vulkán mohlo dostať nelegálne aj bez registrácie.

Šéf vulkanologickej agentúry v pondelok vyhlásil, že najviac spálené boli telá turistov nájdené do vzdialenosti jeden až jeden a pol kilometra od krátera.

Sopečná činnosť a otrasy pôdy sú v Indonézii bežné, pretože súostrovie je súčasťou tzv. Pacifického ohnivého kruhu, kde sa odohráva až 90 percent všetkých zemetrasení na svete. Marapi je najaktívnejšia sopka na ostrove Sumatra.