Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Povodne a zosuvy pôdy si vyžiadali v Japonsku najmenej 146 obetí

Na snímke záchranári hľadajú nezvestné osoby v zaplavenej časti mesta Kumano 9. júla 2018. Foto: TASR/AP

Vyše 50 osôb je naďalej nezvestných, mnoho z nich práve v najhoršie postihnutej prefektúry Hirošima, odkiaľ bolo doteraz hlásených 55 obetí.

Tokio 10. júla (TASR) - Najmenej 146 obetí si vyžiadali lejaky, zosuvy bahna a záplavy, ktoré sužujú západné Japonsko. Informovala o tom agentúra Kjódó s odvolaním sa na úrady.

Vyše 50 osôb je naďalej nezvestných, mnoho z nich práve v najhoršie postihnutej prefektúry Hirošima, odkiaľ bolo doteraz hlásených 55 obetí.

V rámci pátrania po nezvestných záchranári prehľadávajú blatom pokryté svahy a brehy riek. V juhozápadných oblastiach krajiny dážď postupne ustáva, takže sa tam môže začať s upratovacími prácami.

V evakuačných strediskách sa stále zdržiava okolo 11.000 osôb a meteorológovia varovali pred ďalšími zosuvmi pôdy, aj napriek tomu, že dážď vo väčšine postihnutých oblastiach ustáva. Informovala o tom tlačová agentúra Kjódó a následne agentúra DPA.

Husté lejaky začali bičovať západné Japonsko minulý týždeň vo štvrtok. Tisícky ľudí boli v dôsledku lejakov a povodní evakuovaní zo svojich domovov. Mnohí z nich sa vrátili domov a začali s upratovacími prácami po tom, čo dážď v pondelok ustal a odvolali varovania v súvislosti s počasím.