Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Zahraničie

Počet obetí záplav v Brazílii stúpol na 126, nezvestných je 141 osôb

Čln sa plaví po zaplavenej ulici po silnom daždi v brazílskom meste Canoas, v štáte Rio Grande do Sul, v stredu 8. mája 2024. Foto: TASR/AP

Vláda štátu Rio Grande do Sul uviedla, že pitnú vodu nemá k dispozícii viac ako 385.000 obyvateľov a bez telekomunikačných služieb je približne 20 miest.

Canoas 11. mája (TASR) - Brazílsky štát Rio Grande do Sul v piatok opäť zasiahli dažde, pričom počet obetí povodní v tomto najjužnejšom štáte krajiny sa podľa miestnych úradov vyšplhal na 126. Búrky a záplavy, ktoré sužujú štát, v ktorom žije približne 10,9 milióna ľudí, vyhnali z domovov už takmer 340.000 ľudí. Nezvestných je stále 141 osôb, uviedla civilná obrana. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry Reuters.

Silné dažde spôsobili, že viaceré rieky a jazerá v regióne dosiahli najvyššiu hladinu v histórii, pričom záplavy zablokovali ulice a narušili logistiku, čo v niektorých oblastiach spôsobilo nedostatok základného tovaru. Ako v piatok večer uviedla vo svojej najnovšej aktualizácii civilná obrana, prírodný živel doteraz postihol takmer dva milióny ľudí.

Meteorologická spoločnosť MetSul predtým oznámila, že väčšinu miest v štáte Rio Grande do Sul v piatok zasiahnu dažďové zrážky, a dodala, že existuje vysoké riziko búrok, pričom takáto situácia by mala pretrvávať až do pondelka.

Štát sa nachádza na geografickom rozhraní tropickej a polárnej atmosféry, čo spôsobilo, že sa tu vyskytujú obdobia intenzívnych dažďov a obdobia sucha. Vedci sa domnievajú, že tento jav sa zintenzívňuje v dôsledku klimatickej zmeny.

Vláda štátu Rio Grande do Sul uviedla, že pitnú vodu nemá k dispozícii viac ako 385.000 obyvateľov a bez telekomunikačných služieb je približne 20 miest. Federálna vláda vo štvrtok oznámila balík opatrení na pomoc postihnutému štátu, ktorý zahŕňa urýchlenie vyplácania sociálnych dávok, ako aj poskytnutie lacnejších úverov poľnohospodárom a podnikom.

Guvernér štátu Eduardo Leite začiatkom týždňa uviedol, že podľa prvých výpočtov bude Rio Grande do Sul potrebovať na obnovu škôd, ktoré zasiahli aj poľnohospodárske oblasti v okolí hlavného mesta, v prepočte najmenej 3,7 miliardy dolárov.