Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Počet obetí zemetrasenia na Filipínach sa zvýšil na päť

Na snímke záchranári kráčajú po ruinách zrútenej budovy po silnom zemetrasení, ktoré zasiahlo mesto Vigan v provincii Ilocos Sur na severe Filipín v stredu 27. júla 2022. Foto: TASR/AP

Filipínsky vulkanologický a seizmologický ústav zaznamenal po zemetrasení viac ako 800 následných otrasov, pričom 24 z nich bolo citeľných.

Manila 28. júla (TASR) - Počet obetí stredajšieho zemetrasenia na severe Filipín sa zvýšil na päť a zranenia utrpelo viac ako 150 osôb, uviedli miestni predstavitelia. Zasiahnutú oblasť vo štvrtok navštívil filipínsky prezident Ferdinand Marcos. TASR informuje podľa správy agentúry AFP.

Epicentrum zemetrasenia s magnitúdou 7,0 sa nachádzalo v severofilipínskej hornatej provincii Abra. V postihnutých oblastiach boli stovky budov po otrasoch poškodené alebo zničené, miestne cestné komunikácie zablokovali zosuvy pôdy a balvanov.

V Abre, ktorá pocítila zemetrasenie v plnej sile, však boli celkové škody iba minimálne, uviedla miestna polícia.

Filipínsky prezident pricestoval vo štvrtok do mesta Bangued, metropoly provincie Abra, aby skontroloval škody po zemetrasení a prediskutoval situáciu s vládnymi a vojenskými predstaviteľmi.

Filipínsky vulkanologický a seizmologický ústav zaznamenal po zemetrasení viac ako 800 následných otrasov, pričom 24 z nich bolo citeľných. Podľa šéfa tohto ústavu Renata Soliduma by dotrasy mali pokračovať ešte niekoľko nasledujúcich týždňov.

Filipíny zaznamenávajú zemetrasenia pomerne často pre svoju polohu na tichomorskom ohnivom kruhu – oblúku intenzívnej seizmickej aktivity, ktorý sa tiahne od Japonska cez juhovýchodnú Áziu a tichomorskú panvu.

V roku 1990 si zemetrasenie s magnitúdou 7,7 na severe Filipín vyžiadalo viac ako 2000 obetí.