Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Počet obetí zemetrasenia v Taiwane stúpol na 59

Záchranári prehľadávajú ruiny domov po rannom zemetrasení v meste Tchaj-nan na Taiwane 6. februára 2016. Foto: TASR/AP

Zemetrasenie s magnitúdou 6.4 zasiahlo juh Taiwanu krátko pred začiatkom jedného z najdôležitejších sviatkov v čínskom kalendári - dva dni pred oslavami lunárneho Nového roka.

Tchaj-nan 11. februára (TASR) - Na 59 stúpol dnes počet obetí silného sobotňajšieho zemetrasenia na Taiwane. Ďalších 76 ľudí je doposiaľ nezvestných a pravdepodobne uviazli pod troskami výškovej obytnej budovy, ktorá sa zrútila vo veľkomeste Tchaj-nan. Informovala o tom agentúra AP.

Takmer všetky obete zahynuli v spomínanom 17-poschodovom bytovom dome v Tchaj-nane. V súvislosti so zrútením tohto vežiaka vznikli pochybnosti o kvalite použitých stavebných materiálov. Podľa správ taiwanských médií sa v oporných nosníkoch nachádzal polystyrén zmiešaný s betónom.

Prokuratúra v Tchaj-nane v rámci vyšetrovania vydala zatykač na developera Lin Ming-chueja a ďalších dvoch predstaviteľov developerskej spoločnosti Weiguan. Trojica je podozrivá z nedbalosti, ktorá mala za následok smrť osôb, uviedla agentúra AP.

Zemetrasenie s magnitúdou 6.4 zasiahlo juh Taiwanu krátko pred začiatkom jedného z najdôležitejších sviatkov v čínskom kalendári - dva dni pred oslavami lunárneho Nového roka. Zranenia utrpelo viac ako 500 ľudí. Z trosiek sa doposiaľ podarilo dohromady zachrániť 320 ľudí, väčšinu z nich vytiahli v prvých hodinách po tragédií. Šanca, že by v troskách mohli objaviť ešte ďalších preživších, je podľa tamojších záchranárov už len nepatrná.

Zemetrasenia postihujú Taiwan často, ale väčšinou sú slabé a spôsobujú len malé či žiadne škody. Otrasy s magnitúdou 7,6 v strednej časti Taiwanu si však v roku 1999 vyžiadali životy vyše 2300 ľudí.