Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Počet obetí zemetrasenia v Taiwane stúpol na minimálne 116

Záchranári prehľadávajú ruiny domov po rannom zemetrasení v meste Tchaj-nan na Taiwane 6. februára 2016. Foto: TASR/AP

Najmenej 114 zo 116 potvrdených obetí zahynulo pod troskami 17-poschodového bytového domu, ktorý sa zrútil vo veľkomeste Tchaj-nan.

Tchaj-pej 14. februára (TASR) - Na minimálne 116 stúpol v sobotu počet obetí silného zemetrasenia s magnitúdou 6.4, ktoré pred týždňom zasiahlo juh Taiwanu, informovala agentúra DPA.

Najmenej 114 zo 116 potvrdených obetí zahynulo pod troskami 17-poschodového bytového domu, ktorý sa zrútil vo veľkomeste Tchaj-nan. Zranenia pri tom utrpelo ďalších 550 osôb a minimálne jeden človek je stále nezvestný.

Stále sa nepodarilo identifikovať 32 obetí, medzi ktorými je aj šesť detí. Celkovo zemetrasenie na Taiwane vážne poškodilo vyše 120 budov, ktoré bude nutné spevniť alebo zdemolovať.

Záchranári v sobotu definitívne ukončili prehľadávanie trosiek zrúteného vežiaka, u ktorého sa objavili pochybnosti o kvalite použitých stavebných materiálov.

V tejto súvislosti zadržali troch bývalých vedúcich pracovníkov developerskej spoločnosti, ktorá komplex postavila. Trojica je podozrivá z nedbalosti s následkom smrti.

Zemetrasenie s magnitúdou 6.4 zasiahlo juh Taiwanu 6. februára, krátko pred začiatkom jedného z najdôležitejších sviatkov v čínskom kalendári - pred oslavami lunárneho Nového roka.

Zemetrasenia postihujú Taiwan často, ale väčšinou sú slabé a spôsobujú len malé či žiadne škody. Otrasy s magnitúdou 7,6 v strednej časti Taiwanu si však v roku 1999 vyžiadali životy vyše 2300 ľudí.