Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Zosuv pôdy v Guatemale si vyžiadal 95 mŕtvych a 300 nezvestných

Záchranári a vojaci prehľadávajú oblasť masívnych zosuvov pôdy v piatok 2. októbra 2015 v Guatemale Foto: TASR/AP/Moises Castillo

Prezident Alejandro Maldonado v sobotu vyzval záchranárov, aby vo svojom úsilí nepoľavovali.

Guatemala 4. októbra (TASR) - Na minimálne 95 mŕtvych a 300 nezvestných sa dnes zvýšila bilancia masívneho zosuvu pôdy, ku ktorému došlo v noci na piatok v stredoamerickej Guatemale. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na miestne úrady.

K tragickému zosuvu došlo na juhovýchodnom predmestí hlavného mesta Guatemala po tom, ako oblasť zasiahli niekoľko dní trvajúce prudké dažde. Tie uvoľnili obrovské balvany a prúdy bahna, ktoré následne zavalili približne 125 domov v obci Santa Catarina Pinula.

Pátracie tímy zatiaľ objavili 95 mŕtvych tiel a úrady sa obávajú, že o život zrejme prišli aj ďalšie tri stovky osôb, zatiaľ evidovaných v kategórii nezvestných.

Záchranárom sa doposiaľ podarilo vytiahnuť 34 preživších, počas víkendu však žiaden ďalší úspech nezaznamenali. Vzhľadom na niekoľkodňový časový odstup od nešťastia je nájdenie ďalších živých osôb veľmi nepravdepodobné.

Na záchranných prácach sa zúčastňuje približne tisíc profesionálov a dobrovoľníkov. Niektoré domy sa po zosuve ocitli až 20 metrov pod úrovňou okolitého terénu.