Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Počet obetí zrážky vlakov v Pakistane stúpol na 63

Na videosnímke ľudia na mieste zrážky dvoch rýchlikov v okrese Ghotki v provincii Sindh ležiacej na juhu Pakistanu 7. júna 2021. Foto: TASR/AP

Nehoda vyvolala v Pakistane debatu o zlom stave pakistanského systému verejnej dopravy - najmä o železničnej sieti, do ktorej sa v posledných desaťročiach investovalo len veľmi málo.

Islamabad 8. júna (TASR) - Vlakové nešťastie v Pakistane si podľa najnovšej bilancie vyžiadalo už najmenej 63 obetí na životoch. Podľa agentúry AFP o tom v utorok informoval tamojší národný železničný dopravca.

K zrážke dvoch rýchlikov došlo v pondelok nadránom na odľahlom mieste, uprostred polí, v okrese Ghotki v provincii Sindh ležiacej na juhu Pakistanu.

Príslušníci armády a stavební robotníci odpratali do utorka rána väčšinu vrakov vagónov, pričom zvárači dokončovali opravy poškodených koľajníc.

Nehoda vyvolala v Pakistane debatu o zlom stave pakistanského systému verejnej dopravy - najmä o železničnej sieti, do ktorej sa v posledných desaťročiach investovalo len veľmi málo.

Pakistanské železnice v utorok spresnili, že nateraz sa podarilo identifikovať 51 tiel obetí. V oboch vlakoch sa v čase nehody nachádzalo asi 1200 ľudí.

Príčina nehody nie je známa. Došlo k nej tak, že prvý z rýchlikov - Millat Express - vypravený z prístavného mesta Karáčí sa vykoľajil a následne do jeho vykoľajených vagónov vrazil rýchlik Sir Syed Express idúci v protismere po vedľajšej koľaji zo stanice Rávalpindí.

Pakistanský premiér Imran Chán nariadil dôsledné vyšetrenie tragickej nehody.

Železničné nešťastia sú v Pakistane pomerne časté. Spôsobuje ich najmä neudržiavaný signalizačný systém a zlý stav tisícov kilometrov husto rozvetvených tratí, ktoré sú dedičstvom britskej koloniálnej éry.