Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Počet obyvateľov Bosny klesol za 25 rokov o štvrtinu

Pamätník obetiam masakru v obci Štrpci Foto: TASR/AP

Podpísala sa pod to najmä ničivá občianska vojna v rokoch 1992-95, ktorá si vyžiadala približne 100. 000 mŕtvych a pripravila o domov takmer polovicu populácie.

Sarajevo 1. júla (TASR) - Počet obyvateľstva Bosny klesol za uplynulých 25 rokov o takmer jednu štvrtinu. Podpísala sa pod to najmä ničivá občianska vojna v rokoch 1992-95, ktorá si vyžiadala približne 100.000 mŕtvych a pripravila o domov takmer polovicu populácie, informuje agentúra AP.

Podľa vo štvrtok publikovaných výsledkov sčítania ľudu z roku 2013 v krajine momentálne žije 3,5 milióna ľudí, pričom v roku 1991 tento údaj činil 4,4 milióna obyvateľov. Polovicu populácie tvoria bosnianski Moslimovia (50,1 percenta), nasledujú pravoslávni Srbi (30,8 percenta) a rímskokatolícki Chorváti (15,4 percenta), uvádza sa v danej správe.

Výsledky sčítania ľudu boli publikované až deň po uplynutí zákonom stanovenej poslednej lehoty, pretože bosnianski Srbi nesúhlasili s uplatnenou metódou sčítania, ktorú krajine odporučila Európska únia.

Mierová dohoda po ukončení tohto konfliktu rozdelila etnicky zmiešané územie Bosny na dve autonómne časti: srbskú a bosniacko-chorvátsku. Nijaké rozhodnutie nemôže byť dosiahnuté bez ich konsenzu.