Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Počet obyvateľov get v Česku sa od roku 2006 zdvojnásobil

Hrebendova ulica Luník IX. Foto: TASR/Milan Kapusta

Tri štvrtiny obyvateľov get v produktívnom veku majú iba základné vzdelanie. Materské školy navštevuje v problémových lokalitách v priemere tretina detí, niekde iba jedna desatina.

Praha 27. mája (TASR) - Na dvojnásobok vzrástol v Česku od roku 2006 počet sociálne vylúčených lokalít, v ktorých bývajú prevažne Rómovia. Vyplýva to z analýzy, ktorú si u spoločnosti GAC objednalo Ministerstvo práce a sociálnych vecí ČR. V súčasnosti sa takéto getá nachádzajú v 297 českých mestách a obciach. Žije v nich 115.000 ľudí, v roku 2006 to bolo 80.000 ľudí, informoval dnes server Novinky.cz.

Sociálne vylúčené lokality sa v sledovanom období zmenšili; už to nemusí byť osada alebo jedna ulica, ale napríklad iba ubytovňa či jeden dom. Pred deviatimi rokmi v nich žilo v priemere 271 ľudí, teraz je to 188. Pribudli najmä v Karlovarskom, Moravskosliezskom a Plzenskom kraji, uvádzajú Novinky.cz.

Server ďalej konštatuje, že väčšina obyvateľov get sú Rómovia. Nachádzajú sa tam však často aj nezamestnaní a zadlžení ľudia. Podľa analýzy spoločnosti GAC tvoria sedem percent populácie get seniori.

Bez práce je tam 80-85 percent ľudí, pričom tretina až polovica z nich pracuje niekedy načierno.

Tri štvrtiny obyvateľov get v produktívnom veku majú iba základné vzdelanie. Materské školy navštevuje v problémových lokalitách v priemere tretina detí, niekde iba jedna desatina.

"Tieto údaje poukazujú na fakt, že sociálne vylúčenie a chudoba sú jedným z kľúčových problémov českej spoločnosti," citoval zo správy server iDnes.cz. Podiel ľudí, ktorí majú k sociálnemu vylúčeniu veľmi blízko, je však oveľa väčší. "Ohrozených chudobou či sociálnym vylúčením je v celom Česku približne 1,5 milióna ľudí a z toho takmer 100.000 detí do šiestich rokov a takmer 180.000 ľudí starších ako 65 rokov," uvádza sa v správe.

Výskum sa začal vlani v júni a financovali ho Európsky sociálny fond a štát, dodali Novinky.cz.