Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

IHR: Počet popráv v Iráne medziročne stúpol o 75 percent

Ilustračná foto. Foto: TASR - Martin Baumann

V máji bolo obesením popravených 142 ľudí, čo v priemere predstavuje viac ako štyri popravy denne, uviedla nórska skupina Iran Human Rights (IHR).

Teherán 1. júna (TASR) – Irán počas tohto roka popravil najmenej 307 ľudí, počet popráv obesením v máji prudko narástol na najvyššie hodnoty od roku 2015, informovala nórska skupina Iran Human Rights (IHR) bojujúca za ľudské práva. Píše o tom TASR, ktorá čerpala zo správy agentúry AFP.

V máji bolo obesením popravených 142 ľudí, čo v priemere predstavuje viac ako štyri popravy denne, dodáva IHR.

Skupina obviňuje Irán z toho, že zvýšením počtu popráv sa snaží zastrašiť obyvateľstvo v snahe potlačiť vlnu protestov, ktoré prepukli v septembri po úmrtí mladej Kurdky Mahsy Amíníovej, zadržanej políciou pre porušenie pravidiel obliekania. V súvislosti s protestmi bolo obesených sedem mužov, Amnesty International však upozorňuje, že v máji boli popravení ďalší traja a ďalším siedmim poprava hrozí. Počet popráv však narástol aj v súvislosti s inými zločinmi, najmä s vraždami a drogovou trestnou činnosťou.

"Iránska islamská republika sa svojvoľnou eskaláciou počtu popráv snaží v spoločnosti šíriť strach, aby potlačila protesty a udržala sa pri moci," uviedol nórsko-iránsky neurovedec a riaditeľ IHR Mahmood Amiry-Moghaddam.

Amnesty International uvádza, že Irán je v ročných počtoch popráv na druhom mieste za Čínou.