Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Počet používateľov dronov môže v Maďarsku dosahovať až 100.000

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V súlade s platnými zákonmi musí byť žiadosť o let bezpilotným lietadlom podaná ministerstvu obrany najmenej 30 dní vopred.

Budapešť 31. júla (TASR) - V Maďarsku môže počet používateľov dronov dosahovať v súčasnosti až 100.000, z nich však bezpilotné lietadlá používa legálnym spôsobom len zlomok, citovala v utorok agentúra MTI predsedu Celoštátneho spolku pilotov dronov (DOE) Gergelya Tuzsona.

"Platné maďarské právne normy nerozlišujú medzi súkromným a pracovným nasadením dronov, ale ani medzi hračkárskymi a profesionálnymi zariadeniami tohto druhu," povedal predseda DOE.

Najväčšie problémy majú podľa jeho slov tí, ktorí drony používajú na prácu, pretože objednávku na fotografovanie, prípadne videozáznam zo vzduchu dostávajú len pár dní vopred a získať za taký krátky čas príslušné povolenia jednoducho nemajú šancu.

V súlade s platnými zákonmi musí byť žiadosť o let bezpilotným lietadlom podaná ministerstvu obrany najmenej 30 dní vopred. Okrem toho musí mať žiadateľ v prípade letu nad verejným priestranstvom povolenie aj od miestnej samosprávy a v prípade súkromných pozemkov od majiteľa pozemku.

Členom DOE je v súčasnosti 560 súkromných osôb a 52 podnikateľov. V členských krajinách Európskej únie platia odlišné pravidlá prevádzkovania dronov; cieľom Únie je však tieto právne normy zjednotiť, píše MTI.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach