Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Počet sýrskych utečencov v Turecku prekročil 100.000

Situácia v Sýrii sa viac a viac vyhrocuje. V Jordánsku pribúdajú sýrski utečenci. Foto: TASR/AP

Informovala o tom dnes v Istanbule turecká agentúra pre riešenie krízových situácií (AFAD).

Istanbul 15. októbra (TASR) - Hranicu 100.000 prekročil počet sýrskych utečencov, ktorí sa pred bojmi vo svojej vlasti uchýlili do utečeneckých táborov v južnom Turecku. Informovala o tom dnes v Istanbule turecká agentúra pre riešenie krízových situácií (AFAD).

AFAD už pred tým informovala, že sa bude snažiť vytvoriť podmienky, aby sa mohla prípadne postarať o ďalších sýrskych utečencov. K dnešnému dňu registruje 100.363 sýrskych utečencov, ktorí žijú vo viac ako desiatich táboroch v provinciách susediacich so Sýriou.

Turecko, ktoré hrá vedúcu rolu medzi štátmi nesúhlasiacimi s politikou sýrskeho prezidenta Bašára Asada, pred časom vyzvalo OSN, aby v bezpečnej zóne v sýrsko-tureckom pohraničí postavila ďalšie utečenecké tábory.

Napätie medzi Sýriou a Tureckom sa vystupňovalo v uplynulých dvoch týždňoch v dôsledku cezhraničnej mínometnej paľby a eskalovalo 10. októbra, keď turecké stíhačky eskortovali a prinútili v Ankare pristáť sýrske civilné lietadlo pre podozrenie, že prepravuje vojenský materiál. Keďže lietadlo vyštartovalo z Moskvy a malo na palube aj občanov Ruskej federácie, vyvolalo to aj diplomatický spor medzi Tureckom a Ruskom.

Ďalší krok Turecko urobilo v nedeľu, keď uzatvorilo svoj vzdušný priestor pre všetky sýrske civilné lietadlá. Turecký minister zahraničných vecí Ahmet Davutoglu vysvetlil, že Ankara siahla k opatreniu preto, že Asadov režim "zneužíva" civilné lety na prevoz vojenských zariadení.

Sýrsku vládu o zatvorení vzdušného priestoru Turecko informovalo už v sobotu, doplnil šéf tureckej diplomacie. Sýria v ten istý deň zakázala tureckým civilným lietadlám vstup do svojho vzdušného priestoru. Zákaz začal platiť dnes o polnoci. Damasku už vtedy vysvetlil, že išlo o reakciu na rovnaký krok zo strany Turecka, týkajúci sa sýrskych lietadiel.