Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Počet vnútorne vysídlených osôb vzrástol na rekordných 38 miliónov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

A to aj vzhľadom na prebiehajúce konflikty na Blízkom východe a v Afrike. Informovala o tom dnes agentúra DPA s odvolaním sa na dnes zverejnenú výročnú správu Nórskeho výboru pre utečencov (NRC).

Ženeva 6. mája (TASR) - Počet vnútorne vysídlených osôb vzrástol vlani na rekordných 38 miliónov, a to aj vzhľadom na prebiehajúce konflikty na Blízkom východe a v Afrike. Informovala o tom dnes agentúra DPA s odvolaním sa na dnes zverejnenú výročnú správu Nórskeho výboru pre utečencov (NRC).

Zhruba 11 miliónov ľudí sa vlani stalo utečencami vo vlastných krajinách, čo zodpovedá celkovej populácii karibského štátu Haiti, píše sa vo výročnej správe monitorovacej kancelárie NRC v Ženeve.

Väčšina z týchto novo vysídlených osôb pochádza zo Sýrie, Iraku, Južného Sudánu, Konžskej demokratickej republiky a Nigérie. Státisíce ľudí však museli nútene utiecť z domovov aj pred ozbrojeným konfliktom na východe Ukrajiny.

"Toto sú najhoršie čísla o nútene vysídlených ľuďoch za uplynulé generácie, signalizujúce naše kompletné zlyhanie pri ochrane nevinných civilistov,"
uviedol šéf NRC Jan Egeland.

Vysokopostavený predstaviteľ Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) Volker Türk varoval, že vnútorné vysídlenie sa končí vytváraním más zúfalých ľudí, ktorí chcú prekročiť hranice prípadne podniknúť nebezpečné plavby Stredozemným morom, v snahe získať v zahraničí azyl.

"Riešenie spočíva v maximálnom úsilí nastoliť mier v krajinách spustošených vojnou," konštatoval Türk.