Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Počet zahraničných turistov v Turecku poklesol o 40,9 percenta

Turecko, ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Návštevníci z Ruska prestali chodiť takmer úplne, kým počet nemeckých turistov klesol o vyše tretinu. Dôvodom sú teroristické útoky a politická nestabilita v krajine.

Istanbul 29. júla (TASR) - Počet zahraničných turistov, ktorí prichádzajú do Turecka, poklesol v júni o 40,9 percenta v porovnaní s tým istým mesiacom minulý rok. Návštevníci z Ruska prestali chodiť takmer úplne, kým počet nemeckých turistov klesol o vyše tretinu, informovala v noci nadnes dnes agentúra DPA.

Cestovný ruch utrpel vážne ujmy najmä kvôli teroristickým útokom a politickej nestabilite v krajine. Pokles zahraničných návštevníkov Turecka permanentne a prudko klesá už 11 mesiacov v rade, tvrdí Ankara. Počet turistov zo všetkých veľkých európskych, ako aj svetových ekonomík vrátane Nemecka, USA, Ruska či Japonska, zaznamenal v júni dvojciferný pokles.



Záujem Rusov o turecké destinácie upadol po tom, ako Turecko vlani na jeseň neďaleko sýrskych hraníc zostrelilo ruské vojenské lietadlo. Obe krajiny však nedávno obnovili bilaterálne vzťahy a Moskva zrušila zákaz charterových letov do Turecka.

Pod nepriaznivú situáciu sa ďalej podpísala séria bombových útokov v Istanbule a inde, obnovený konflikt Ankary na prevažne kurdskom juhovýchode krajiny a nedávny neúspešný pokus o vojenský prevrat a následné čistky.