Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Počet žiadateľov o azyl v Nemecku vlani vzrástol o 51 percent

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Najviac žiadateľov o azyl, vyše 100.000, pochádzalo zo Sýrie. Ďalších 62.624 žiadateľov prišlo z Turecka a 53.582 tvorili Afganci, dodal nemecký úrad.

Berlín 8. januára (TASR) - Počet žiadateľov o azyl v Nemecku v minulom roku vzrástol o 51,1 percenta. O azyl tam požiadalo vyše 350.000 ľudí, uviedol v pondelok nemecký Spolkový úrad pre migráciu a utečencov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

Najviac žiadateľov o azyl, vyše 100.000, pochádzalo zo Sýrie. Ďalších 62.624 žiadateľov prišlo z Turecka a 53.582 tvorili Afganci, dodal nemecký úrad.

Tieto počty sú stále nižšie ako tie v rokoch 2015 až 2016, keď do Nemecka prišlo viac než milión migrantov. Väčšinou vtedy pochádzali zo Sýrie, Afganistanu a Iraku.

"Údaje o azylantoch v roku 2023 ukazujú, že musíme dôsledne pokračovať v našej snahe obmedziť nelegálnu migráciu... Chránime ľudí pred vojnou a terorizmom. Našu krajinu však musia opustiť tí, ktorí ochranu nepotrebujú," uviedla nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová.

Vlani v novembri sa nemecký kancelár Olaf Scholz dohodol s premiérmi spolkových krajín na zavedení prísnejších opatrení na obmedzenie počtu prichádzajúcich migrantov. Dohodli sa napríklad na zrýchlení azylových konaní či obmedzení sociálnych príspevkov pre žiadateľov o azyl. Scholz spolkovým krajinám tiež prisľúbil viac financií na riešenie migrácie.

Vláda v Nemecku sa tiež snaží o uľahčenie procesu deportácie neúspešných žiadateľov o azyl a sprísnenie trestov pre prevádzačov.

Nemecko zároveň v októbri zaviedlo kontroly na hraniciach s Poľskom, Českom a Švajčiarskom. Už od septembra 2015 vykonáva aj kontroly hraniciach s Rakúskom, zatiaľ majú platiť do 11. mája 2024.