Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Tisíce Maďarov si dnes pripomenuli 70. výročie holokaustu

Ilustračné foto FOTO TASR/Ladislav Vallach

Pochod sprevádzala polícia, ktorej jednotky boli v pohotovosti aj v bočných uličkách.

Budapešť 27. apríla (TASR) - Tisíce Maďarov si dnes v Budapešti pripomenuli 70. výročie holokaustu 12. Pochodom života. Podľa agentúry MTI sa dav zhromaždil popoludní pri Alžbetinom moste a vydal sa k Západnej stanici (Keleti pályaudvar), odkiaľ vlakom odcestovala 600-členná delegácia do Osvienčimu.

Na rozdiel od vlaňajšieho pochodu, ktorý sa pokúšala narušiť skupina ultrapravicových motocyklistov, teraz nedošlo k žiadnym provokáciám a nikto ani nevykrikoval na účastníkov podujatia.

Pochodujúci niesli maďarské a izraelské vlajky, na transparentoch boli okrem iného aj nápisy: "Dejiny nemožno prepísať" či "Nikdy viac".

Na parkovisku Západnej stanice zazneli viaceré prejavy a premietli aj videoposolstvo izraelského prezidenta Šimona Peresa, ktorý zdôraznil nutnosť viesť ďalšie generácie k tomu, aby nepripustili antisemitizmus, nenávisť a rasizmus.

Pochod, ktorého sa zúčastnili viacerí politici vládneho Fideszu, Demokratickej koalície, Maďarskej liberálnej strany i Maďarskej socialistickej strany, sprevádzala polícia, ktorej jednotky boli v pohotovosti aj v bočných uličkách.

Pamätný deň holokaustu si pripomínajú v Maďarsku z iniciatívy vládnej strany Fidesz od roku 2001. V roku 1944 v podkarpatskom Mukačeve zriadili 16. apríla prvé maďarské geto. V období od 15. mája do 8. júla 1944 odvliekli z maďarského územia 437.402 židov, z nich 95 percent do koncentračného tábora Osvienčim-Birkenau.