Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Účastníci Pochod hladu z rôznych kútov Maďarska dorazili do Budapešti

Účastníci Pochodu hladu, ktorí sa vydali na pochod z 11 žúp Maďarska, dorazili v pondelok 11. februára 2013 do Budapešti. Foto: TASR/Ladislav Vallach

Viaceré skupiny, v ktorých sú desiatky protestujúcich, prešli od začiatku mesiaca vyše 200 kilometrov.

Budapešť 11. februára (TASR) - Účastníci Pochodu hladu, ktorí sa vydali na pochod z 11 žúp Maďarska, dnes dorazili do Budapešti. Viaceré skupiny, v ktorých sú desiatky protestujúcich, prešli od začiatku mesiaca vyše 200 kilometrov.

Spolu s ďalšími nespokojnými občanmi začali demonštrovať pred budovou parlamentu na Kossuthovom námestí v čase, keď premiér Viktor Orbán otvoril prejavom hodnotiacim stav krajiny jarnú schôdzu zákonodarného zboru.

Pochod organizoval spolok Prácu, chlieb a slušné platy. Organizátori tvrdia, že čas prosieb sa skončil - teraz už demonštranti žiadajú, aby vrátili pracovníkom verejnoprospešných prác minimálnu mzdu vo výške 60.200 forintov (205,90 €) a aby túto mzdu vyplácali v celku mesačne, a nie týždenne.

Požadujú tiež, aby v každej rodine zabezpečili aspoň jednej osobe priebežné zamestnanie trvajúce najmenej rok a aby mladí absolventi v prípade, že sa nedokážu umiestniť na pracovnom trhu, dostali verejnoprospešnú prácu štyri mesiace po ukončení školy: aby nemuseli na prácu čakať rok. Protestujúci žiadajú aj zrušenie rovnej dane z príjmov fyzických osôb.

Účastníci Pochodu hladu, ktorí sa vydali na pochod z 11 žúp Maďarska, dorazili v pondelok 11. februára 2013 do Budapešti.
Foto: TASR/Ladislav Vallach


Okrem Budapešti aj v iných lokalitách

Účastníci pochodu sa do Budapešti vydali okrem iných lokalít aj z Békešskej Čaby, Nyíregyházy, zo Sellye, z Kaposváru, Ózdu a Polgáru. Prvá skupina pochodujúcich vyrazila na cestu 31. januára z juhu Maďarska z Baranskej župy. Viacerí protestujúci dnes v Budapešti povedali, že na trase pochodu ich ubytovali miestne organizácie Maďarskej socialistickej strany (MSZP).

Prvý Pochod hladu sa začal vlani 6. februára z Miškovca do Budapešti; organizátori tvrdia, že odvtedy sa vôbec nič nezmenilo.

Podpredseda MSZP Nándor Gúr, ktorý sa pripojil k pochodujúcim z Miškovca, uviedol, že pod hranicou životného minima žijú v Maďarsku vyše štyri milióny ľudí a mnoho detí žije v chudobe. Podľa jeho vyjadrenia Orbánove sľuby na tvorbu pracovných miest sa nesplnili, bezpečnosť v krajine sa nezlepšila a daňové úľavy pomohli iba bohatým.



Petícia podpredsedovi parlamentu

Účastníci Pochodu hladu, ktorí dnes dorazili z 11 žúp do Budapešti a zúčastnili sa protestného zhromaždenia neďaleko parlamentu, odovzdali podpredsedovi parlamentu - socialistovi Istvánovi Ujhelyimu petíciu. Protestujúci vytýkali politiku zamestnanosti vlády Viktora Orbána, požadovali "prácu, chlieb a slušnú mzdu".

K protestujúcim sa pridali viacerí opoziční politici z Maďarskej socialistickej strany (MSZP) a z ochranárskeho hnutia Politika môže byť iná (LMP). Viaceré odborové zväzy vyjadrili účastníkom pochodu solidaritu.

Riaditeľ centrály vládneho Fideszu Gábor Kubatov označil túto iniciatívu za "pochod hladu socialistov po moci". Podľa jeho slov si ľavičiari robia kampaň tak, že sa schovávajú za chrbát ekonomicky slabej vrstvy obyvateľstva.

Časť davu, ktorý skandoval "Orbán prac sa!", chcela prejsť k budove parlamentu, v ktorom sa práve začala jarná schôdza. V tom im však zabránil policajný kordón. V priľahlých uliciach boli v pohotovosti policajné jednotky s desiatkami vozidiel.