Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Pochod moslimov proti terorizmu: Asi 50 imámov sa zastavilo v Bruseli

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Spolu si pripomenuli obete teroristických útokov z 22. marca 2016, pri ktorých v Bruseli zahynulo 32 ľudí.

Brusel 10. júla (TASR) - Päťdesiat imámov - moslimských duchovných - z viacerých európskych krajín sa dnes zhromaždilo v centre Bruselu v rámci európskeho "pochodu moslimov proti terorizmu".

Podľa televíznej stanice RTBF sa k zhromaždeniu imámov na schodoch bývalej bruselskej burzy pričlenili aj dvadsiati imámi z Belgicka a čelní predstavitelia bruselskej radnice. Spolu si pripomenuli obete teroristických útokov z 22. marca 2016, pri ktorých v Bruseli zahynulo 32 ľudí.

Išlo o jedno zo sprievodných podujatí väčšieho pochodu, ktorý si kladie za cieľ presvedčiť väčšinovú spoločnosť v Európe, že moslimská komunita neznamená terorizmus.

Delegácia imámov pricestovala autobusmi do hlavného mesta Európskej únie z Berlína, kde si na námestí Breitscheidplatz moslimskí duchovní pripomenuli pamiatku 12 obetí z 19. decembra 2016, ktorí zahynuli po útoku kamiónom na vianočný trh. Pochod imámov sa skončí 14. júla vo Francúzsku, ktoré je domovom pre 3,5 milióna moslimov.

Delegácia imámov sa po odchode z Bruselu zastaví vo Francúzsku i na ďalších miestach poznačených teroristickými útokmi: v Saint-Étienne du Rouvray, kde vlani v júli dvojica moslimských extrémistov podrezala 84-ročného kňaza, v Toulouse, kde osamelý zradikalizovaný útočník v marci 2012 zabil sedem ľudí, a v Nice, kde rovnako osamelý útočník vlani 14. júla nákladným autom na promenáde a streľbou do davu zabil 84 ľudí.