Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Pochod LGBTI v Kyjeve bol úspech, tvrdí Amnesty International

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Počas nedeľňajšej akcie polícia vpúšťala do centra iba účastníkov Pochodu rovnosti, ľudí, ktorí tam žijú alebo pracujú, a zástupcov médií.

Kyjev 19. júna (TASR) - Nedeľňajšia akcia v centre Kyjeva s názvom Pochod rovnosti, ktorú zorganizovala komunita LGBTI, je významným úspechom v oblasti ľudských práv pre Ukrajinu, uviedla medzinárodná ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI).

"V krajine, kde sú homofóbne postoje stále silné a kde sa ľudskoprávni aktivisti LGBTI stretávajú s rastúcim zastrašovaním, obťažovaním a násilím zo strany krajne pravicových skupín, bol Kyjev Pride skutočným úspechom a oslavou národného významu," uviedla riaditeľka ukrajinskej pobočky Amnesty International Oksana Pokaľčuková, ktorú v utorok citovala agentúra UNIAN.

Počas nedeľňajšej akcie polícia vpúšťala do centra iba účastníkov Pochodu rovnosti, ľudí, ktorí tam žijú alebo pracujú, a zástupcov médií. Ministerstvo vnútra oznámilo, že o bezpečnosť približne 5000 účastníkov podujatia sa postaralo takmer 5000 príslušníkov polície a Národnej gardy.

Organizátori Pochodu rovnosti, ktorým sa pred začiatkom akcie vyhrážali členovia pravicových skupín, odporučili účastníkom, aby plagáty, transparenty a symboly LGBTI (lesby, gejovia, bisexuálni, transrodoví a intersexuálni ľudia) rozvinuli až na mieste podujatia.

Už v nedeľu ráno polícia informovala, že zadržala 56 ľudí, ktorí blokovali cestu k miestu podujatia a vyvolávali šarvátky.