Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Pochod Pride v Londýne narušili ochrancovia životného prostredia

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa londýnskej metropolitnej polície sedeli demonštranti v strede ulice Piccadilly, čím spôsobili zastavenie pochodu. Približne o 15 minút polícia pochod obnovila a niektorých aktivistov zadržala.

Londýn 1. júla (TASR) - Aktivisti z hnutia Just Stop Oil (Jednoducho prestaňte používať ropu) narušili v sobotu pochod Pride v britskej metropole Londýn. Chceli tak vyjadriť svoj nesúhlas s tým, že pochod sponzorujú spoločnosti z "veľmi znečisťujúcich odvetví". TASR o tom informuje podľa správ agentúr DPA a AFP.

Aktivistov rozhnevalo predovšetkým partnerstvo s jedným z hlavným sponzorov pochodu - leteckou spoločnosťou United Airlines. Skupina deviatich aktivistov sa preto rozhodla počas pochodu zablokovať vozidlo sponzorované spoločnosťou Coca-Cola. Siedmich z nich následne zadržala polícia.

Podľa londýnskej metropolitnej polície sedeli demonštranti v strede ulice Piccadilly, čím spôsobili zastavenie pochodu. Približne o 15 minút polícia pochod obnovila a niektorých aktivistov zadržala.

Aktivisti z hnutia Just Stop Oil tento týždeň narušili a kriketový zápas medzi Anglickom a Austráliou. Hnutie varovalo, že naruší aj pochod Pride, keď vzývalo jeho organizátorov, aby zakázali v pochode účasť vozidiel sponzorovaných spoločnosťami zo znečisťujúcich odvetví.

Podľa agentúry AFP bola však nálada na pochode aj napriek jeho narušeniu v sobotu veselá a organizátori očakávali, že sa na ňom celkovo zúčastní až 1,5 milióna ľudí.

Prvý pochod Pride za práva LGBTQ+ sa uskutočnil v Londýne 1. júla 1972. Odvtedy sa britský Pride stal jednou z najväčších udalostí oslavujúcich túto komunitu a pokrok, ktorý sa podarilo dosiahnuť pri presadzovaní práv jej príslušníkov.

Londýnsky starosta Sadiq Khan, ktorý sa na pochode taktiež zúčastnil, uviedol, že 51. ročník tohto podujatia ukazuje svetu, že britská metropola je "majákom inkluzivity a rozmanitosti".